Ελλάδα

Προσοχή στα νοθευμένα με μεθανόλη ποτά στο ρεβεγιόν - «Μπορεί να προκαλέσουν και θάνατο»

PEXELS PEXELS
Οι έφηβοι, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα ποτά που θα πιούν, κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, αφού πληθαίνουν τα περιστατικά νοθείας με αιθανόλη, που είναι επικίνδυνη για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, η κατανάλωση ποτών που έχουν νοθευτεί με μεθανόλη, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

«Τα ποτά που νοθεύονται με βιομηχανική αιθυλική αλκοόλη, η οποία περιέχει μεθανόλη, είναι συνήθως τα λευκά ποτά, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μείγματα, δηλαδή σε κοκτέιλ. Φυσικά είναι επικίνδυνα, γιατί η μεθανόλη είναι πολύ τοξική. Σε μικρές δόσεις, προκαλεί ζαλάδα, πονοκέφαλο και προβλήματα στο γαστρεντερολογικό. Σε υψηλότερες δόσεις όμως, αν δηλαδή πιει κάποιος μερικά ποτά,  μπορεί να πειράξει το οπτικό νεύρο και να έχει κάποιος προβλήματα όρασης και νευρολογικά θέματα. Αν δε, πιει κάποιος πολύ, μπορεί ακόμα και να επέλθει θάνατος», αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης, επισημαίνει ότι, τα ποτά αυτά δύσκολα ανιχνεύονται από τον μέσο καταναλωτή.

«Δεν μπορεί εύκολα να το καταλάβει κάποιος, αν δεν είναι καταναλωτής συγκεκριμένου ποτού. Αν όμως κάποιος πίνει συστηματικά συγκεκριμένη μάρκα ποτού, ξέρει γεύση και χρώμα και θα καταλάβει αν υπάρχει αλλοίωση. Αν όμως είναι έφηβος, που πήγε σε ένα μπαρ και πίνει τυχαία ένα ποτό, δεν θα μπορέσει να καταλάβει ότι είναι «ποτό μπόμπα». Οι έφηβοι, που δεν έχουν εμπειρία, δεν γνωρίζουν πως να προστατευθούν, πρέπει να προσέχουν πολύ. Πρέπει όμως να εφαρμόζεται και ο νόμος, ώστε να μην δίνονται ποτά σε ανήλικους», λέει ο κ. Θωμαΐδης.

Και προτρέπει τους καταναλωτές να πίνουν ποτά από κλειστά μπουκάλια. «Αν δεν έχει μεγάλη εμπειρία, το ασφαλέστερο είναι να μην πίνει, ή να προτιμήσει μία μπύρα», καταλήγει.