Ελλάδα

Σπαραγμός για την 17χρονη που πέθανε από αλλεργικό σοκ - Γιατί δεν την έσωσε η ένεση αδρεναλίνης

Σπαραγμός για την 17χρονη που πέθανε από αλλεργικό σοκ - Γιατί δεν την έσωσε η ένεση αδρεναλίνης
Δυστυχώς επήλθε το μοιραίο για την 17χρονη που νοσηλεύονταν από τις 7 Δεκεμβρίου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, μετά το αλλεργικό σοκ που υπέστη.

Βουβός πόνος και θρήνος για την 17χρονη μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου που έφυγε χθες από τη ζωή μετά από άνιση μάχη από τις 7 Δεκεμβρίου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, μετά το αλλεργικό σοκ που υπέστη. Οι γιατροί είχαν ενημερώσει τους γονείς για τον εγκεφαλικό θάνατό της και και ο φυσικός θάνατος επήλθε την Κυριακή μετά από 31 ημέρες που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Γιατί δεν την έσωσε η ένεση αδρεναλίνης

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου, Ανέστης Κιούλπαλης, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δήλωσε την θλίψη του για την τραγική αυτή εξέλιξη η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν προδιαγεγραμμένη.

«Από την αρχή η εικόνα της κοπέλας ήταν πάρα πολύ άσχημη. Υποπτευόμασταν αυτήν την κατάληξη. Απλώς δώσαμε τη μάχη και ό,τι περιθώριο υπήρχε και εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε χρονικά κι από άποψη θεραπευτικών μέσων, μέχρι που υποχώρησε το εγκεφαλικό οίδημα. Όταν εκτιμήσαμε τη νευρολογική κατάσταση, είδαμε ότι δυστυχώς υπήρχε εγκεφαλικός θάνατος και αυτό ισοδυναμεί με θάνατο. Κατέληξε τελικά από πολυοργανική ανεπάρκεια», σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου ενώ πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση.

Δεν σώζει πάντα η ένεση τονίζουν οι παιδίατροι

Όπως σημειώνουν παιδίατροι στο εν λόγω δημοσίευμα, όσοι γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια αλλεργία φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους μία συσκευασία με ενέσεις αδρεναλίνης, τις οποίες συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός. Όμως, δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας αναφέρει συγκεκριμένα πως: «δεν εξασφαλίζει 100% η ένεση αδρεναλίνης ότι θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα» και συνεχίζοντας εξηγεί: «Αν πρόκειται για αλλεργικό σοκ, για οξύ επεισόδιο δηλαδή, είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό προτείνονται δύο ενέσεις -με 3 έως 5 λεπτά απόσταση η μία από την άλλη- αν φαίνεται ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Γι’ αυτό και η συσκευασία περιέχει δύο ενέσεις. Και οπωσδήποτε φυσικά πρέπει κάποιος να καλέσει άμεσα το ΕΚΑΒ για να μη χαθεί χρόνος. Τα παιδιά αυτά τα οποία έχουν αλλεργία είναι εκπαιδευμένα από τον γιατρό που τα παρακολουθεί για το πρόβλημά τους και για το τι πρέπει να κάνουν».

Το πρόβλημα με τη συνταγογράφηση των ενέσεων αδρεναλίνης

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων επισημαίνει ένα πρόβλημα που υπάρχει με τη συνταγογράφηση των ενέσεων αδρεναλίνης. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον παιδίατρο την πρώτη φορά που θα ανακαλύψει ένα παιδί ότι έχει αλλεργία να του συνταγογραφήσει την ένεση. Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθούν οι ενέσεις αυτές, σε έναν χρόνο λήγουν. Τη δεύτερη φορά, ο γονιός θα πρέπει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο να πάρει τη συνταγή αποκλειστικά από διευθυντή αλλεργιολόγο.

«Γιατί να μη δίνουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα στον παιδίατρο να συνεχίσει να συνταγογραφεί τις ενέσεις στο παιδί;», αναφέρει ο κ. Νταλούκας και συνεχίζει: «Συχνά, όταν υπάρχει μεγάλη διαδικασία, ο γονιός αμελεί να πάει να πάρει την ένεση, με τραγικά κάποιες φορές αποτελέσματα», καταλήγει ο γιατρός.

Η σχολική εκδρομή που μετατράπηκε σε εφιάλτη για την 17χρονη

Όλα άρχισαν το πρωί της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου όταν το κορίτσι που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με τροφικές αλλεργίες και συγκεκριμένα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έφαγε βούτυρο. Ένιωσε αμέσως δυσφορία και πήγε στο δωμάτιο της για να κάνει ένεση αδρεναλίνης, εκεί που τη βρήκαν λίγο αργότερα χωρίς σφυγμό συμμαθητές και καθηγητές της. Μετά τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ, αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνα δρόμου των διασωστών για να επαναφέρουν το κορίτσι μετά την ανακοπή που υπέστη. Το ασθενοφόρο μετέφερε το κορίτσι στο Βενιζέλειο λίγα λεπτά αργότερα και από εκείνη τη στιγμή το κορίτσι έδωσε γενναία μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου,“Ήρθε με βαρύ αλλεργικό σοκ, το οποίο οδήγησε σε ανακοπή. Μεσολάβησε κάποια ώρα που δεν αιματώθηκε ο εγκέφαλος του παιδιού και υπέστη εγκεφαλικές βλάβες”.