Ελλάδα

Απολογίες για φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ευθύνες σε Λιμενικό και Αστυνομία από δυο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

Απολογίες για φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ευθύνες σε Λιμενικό και Αστυνομία από δυο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής
Ευθύνες και λάθη των στελεχών του Λιμενικού, της Αστυνομίας και του στρατού εντόπισαν στις απολογίες τους, δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αναφορικά με τους χειρισμούς τους στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Τραγική ημέρα στο Μάτι, τραγική για όλους», σχολίασε ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής, Φίλιππος Παντελεάκος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει».

Ο κατηγορούμενος στην αυτοκριτική που επεχείρησε να κάνει ανέφερε σχετικά: «Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Όπως αποδείχθηκε, το Κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό».

Δριμύ ήταν το «κατηγορώ» του κ. Παντελεάκου στο Λιμενικό, καταλογίζοντας ολιγωρία και αδράνεια στα στελέχη του, τις κρίσιμες ώρες της τραγωδίας. Από τους διαλόγους μεταξύ Πυροσβεστικής και Λιμενικού, που διάβασε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο, ότι επί αρκετή ώρα το Λιμενικό δεν ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό ανθρώπων από παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Μάτι.

«Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε «SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο» και μας έλεγαν «θα σας καλέσουμε σε λίγο». Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε!

Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο. Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι «χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα».

Η απάντησή τους; «Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR». Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: «Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής», είπε στην απολογία του ο κ.Παντελεάκος.

Σχετικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας, ο κατηγορούμενος είπε ότι τις πρώτες και κρίσιμες ώρες της φωτιάς, η Αστυνομία διέθεσε μικρή δύναμη αστυνομικών στα σημεία- κλειδιά, επισημαίνοντας ότι μετά τις 19.30 κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί.

Για το στρατό και τη συνδρομή στη διαχείριση της εθνικής τραγωδίας, ο κ. Παντελεάκος παρατήρησε ότι δεν εστάλησαν από το ΓΕΕΘΑ 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι, όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.

«Ζήτησα να μου το στείλουν εγγράφως από το Στρατό, γιατί δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ενημέρωσα αμέσως την υπηρεσία μου γι’ αυτή τη συνθήκη. Λίγο πριν τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο Χρήστος Γκολφίνος, τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ακολούθησε ό,τι προβλεπόταν από τα σχέδια πυρόσβεσης και διάσωσης. «Το σχέδιο δασοπυρόσβεσης ήταν το Ευαγγέλιό μου. Θα το λέω πάντα για εκείνη την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε ότι για όλες τις ενέργειές του ήταν ενήμερος ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

«Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ.πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019 που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά», υποστήριξε ο κ. Γκολφίνος και αναφέρθηκε αναλυτικά στα συμβάντα της αποφράδος ημέρας.

«Στις 18.45 δεχθήκαμε τηλεφώνημα από ξενοδοχείο στο Μάτι, όπου μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν 100 άτομα μεταξύ των οποίων 2-3 με εγκαύματα και ήθελαν να τους μετακινήσουμε. Ειδοποιήσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τον αστυνομικό σύνδεσμό μας στο ΕΣΚΕ για μετακίνηση πολιτών.

Παράλληλα ενημερώσαμε τον επί τόπου αξιωματικό και του είπαμε μαζί με την Αστυνομία να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο. Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν πως υπήρχαν πάρα πολλά καμένα αυτοκίνητα και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν», περιέγραψε ο κ.Γκολφίνος και άφησε αιχμές για αδράνεια του Λιμενικού λέγοντας: «ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;»

Ο Χρήστος Γκολφίνος παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία αδυνατούσε να διαχειριστεί τον καταιγισμό τηλεφωνικών κλήσεων από απεγνωσμένους πολίτες που αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. «Εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κατηγορούμενος κλείνοντας την απολογία του απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων και κλαίγοντας είπε: «Να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή με την απολογία του Στέφανου Κολοκούρη, πρώην αρχηγού Πυροσβεστικής.