Ελλάδα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου Φωτογραφία: Pixabay
Πλήθος αγίων τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Δείτε ποιοι γιορτάζουν και ευχηθείτε τους χρόνια πολλά

Πολλαπλή γιορτή η σημερινή. Γιουρτάζουν ο Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φωτία, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ. Ο Όσιος Βουκόλος ο Επίσκοπος Σμύρνης. Ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Ισαπόστολος. Οι Όσιοι Βαρσανούφιος και Ιωάννης.

Οι Άγιοι Βαρσανούφιος και Ιωάννης έζησαν κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήταν και οι δύο μοναχοί και φημισμένοι για τον ασκητικό βίο και την αγιότητά τους και γνώριζαν άριστα την διδασκαλία της Εκκλησίας. Γι’ αυτό συνέγραψαν και βιβλίο στο οποίο διατυπώνονται διάφορες ερωτήσεις και απορίες και δίδονται απαντήσει με σκοπό το φωτισμό των πιστών. Το βιβλίο αυτό εκτυπώθηκε, κατά τον Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου, στη Βενετία.

Ο Όσιος Βαρσανούφιος κοιμήθηκε με ειρήνη πριν τον Όσιο Ιωάννη, στον οποίο ο Θεός χάρισε το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Περί αυτού άκουσε και ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος και τον είχε σε πολύ σεβασμό και τιμή. Ο Όσιος Ιωάννης ασκήτευε στα μέρη της Θηβαΐδος, σε τόπο ψηλό και απομακρυσμένο. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πλήθος πιστών προσέτρεχε για να ζητήσει πνευματικές συμβουλές του και γιατρειά από ασθένειες.

Όσιος Βουκόλος

Ο Όσιος Βουκόλος από νεαρή ηλικία έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος τον χειροτόνησε Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης. Ο Άγιος διακόνησε την Εκκλησία με όλη την ευσυνειδησία, την θερμότητα και την αυταπάρνηση των μαρτυρικών εκείνων χρόνων. Υπήρξε πατέρας και ποιμένας για τους Χριστιανούς του στη διδασκαλία και την υπεράσπιση, όταν κινδύνευαν από τους διώκτες του Ευαγγελίου.

Προς δε τα ειδωλολατρικά πλήθη συμπεριφερόταν με σύνεση και διάκριση, προσέχοντας να μην τα ερεθίσει αλλά και προσπαθώντας με θεία τέχνη και φωτισμό να ελκύει πολλούς από αυτά στην Χριστιανική πίστη. Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο, ο Όσιος χειροτόνησε ως διάδοχό του τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πολύκαρπο (γιορτή 23 Φεβρουαρίου) και μετά κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.

Άγιος Φώτιος

Ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας έζησε κατά τους χρόνους που βασίλευσαν οι αυτοκράτορες Μιχαήλ, υιός του Θεοφίλου, Βασίλειος Α’ ο Μακεδών και ο Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, υιός του Βασιλείου. Γεννήθηκε το 810 ή το 820 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβή και επιφανή οικογένεια, που αγωνίσθηκε για την τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων. Οι γονείς ήταν ο Άγιος Σέργιος και Ειρήνη και καταδιώχθηκαν επί του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου.

Ο Άγιος Σέργιος ήταν αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου και περιπομπεύθηκε δέσμιος από το λαιμό ανά τις οδούς της Κωνσταντινουπόλεως, στερήθηκε την περιουσία του και εξορίσθηκε μετά της συζύγου του και των παιδιών του σε τόπο άνυδρο, όπου από τις ταλαιπωρίες πέθανε ως Ομολογητής. Ο ιερός Φώτιος διέπρεψε πρώτα στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα.