Ελλάδα

Ασύλληπτο: «Μόλις» 13,3 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα... μέσα σε μία εβδομάδα

pexels pexels
Ένα... σοκαριστικό νούμερο αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα μας.

Ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα οι κυβερνητικές ιστοσελίδες δέχτηκαν 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις, με τις περισσότερες εξ' αυτών να τις έχει δεχτεί το ΓΕΕΘΑ.

Ολες, όπως τόνισε, αποκρούστηκαν. «Θα σας πω ότι την τελευταία εβδομάδα οι κυβερνητικές ιστοσελίδες δέχτηκαν 13,3 εκατ. επιθέσεις! Και κυρίως με πρώτο το ΓΕΕΘΑ, όλες αποκρούστηκαν με επιτυχία.

Αυτό δε σημαίνει ότι πάντα θα συμβαίνει αυτό σε έναν κόσμο που διασυνδέεται όλο και περισσότερο. Αυτό που κάνουμε είναι να βάλουμε 4 διαφορετικούς πυρήνες που είναι αρμόδιοι για την κυβερνοασφάλεια, μπαίνουν κάτω από μία ομπρέλα της Νέας Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ώστε η Ελλάδα να είναι πιο ασφαλής και να εναρμονιστούμε με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία που έρχεται τον Οκτώβρη.

Θα καλύψουμε έτσι 2.000 δημόσιους φορείς και ιδιωτικούς, κρίσιμων υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα και τις ανακοινώσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε:

«Το τρίπτυχο για τη νέα πραγματικότητα των γηπέδων έχει να κάνει με νέα νομοθέτηση, η οποία έγινε, κάμερες στα γήπεδα και ταυτοποίηση εισιτηρίων. Είχαμε ψηφιακό εισιτήριο, αλλά δεν είχαμε ταυτοποίηση. Αυτό που θα παρουσιάσουμε είναι όλη αυτή η ροή που θα υπάρχει, ώστε άνθρωποι που θα μπουν με παιδιά και άνθρωποι που δε ζουν στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα με ασφάλεια, αλλά και να ξέρουμε ποιοι είναι και πώς μπαίνουν στο γήπεδο.

Για να μη διαθέτει κάθε εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. εκατοντάδες αστυνομικούς στα γήπεδα, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω κινητού, που θα είναι και το μέσο με το οποίο θα ταυτοποιούμαστε και θα μπαίνουμε στο γήπεδο».

Στο ερώτημα για το πώς μπορούν να προστατευτούν πολίτες από απάτες στο διαδίκτυο και τι μπορεί να γίνει, ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε: «Θα έχετε δει πως κυκλοφορούν σε μεγάλες πλατφόρμες ψεύτικα βίντεο με ΑΙ που ένας βουλευτής ή ένας παρουσιαστής να λέει ή να πουλάει οτιδήποτε.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολο να κατέβει ένα βίντεο-απάτη. Η οδηγία της Ευρώπης φέρνει μία δομή που σε ελάχιστες ώρες θα μπορεί να ειδοποιεί τον πάροχο (που ανέβασε το fake δημοσίευμα), ο οποίος θα είναι αναγκασμένος να κατεβάσει αμέσως μία ψευδή είδηση ή πληροφορία».

Στο ερώτημα για τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί στο δημόσιο, ο υπουργός είπε: «Από την ώρα που τα συστήματα λειτουργούν μεταξύ τους, δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να αποδεικνύει ποιος είναι και τι θέλει να κάνει. Θα είναι υποχρέωση του δημοσίου, με την άδεια του πολίτη, αυτή την πληροφορία να την παίρνουν κατευθείαν.

Γι’ αυτό πάμε σε πιο ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, όπως κατάργηση κάποιων βασικών πιστοποιητικών, όπως γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, τα πιο δημοφιλή. Τον Μάρτιο βγάζουμε προς τα έξω την πρωτοβουλία αυτή, αλλά θα δώσουμε μικρό περιθώριο μηνών σε όλα τα συστήματα του δημοσίου να εναρμονιστούν και μετά ο κάθε φορέας είναι υπεύθυνος».