Ελλάδα

Απόκοσμες εικόνες από το «λαγούμι» στην Κόρινθο: «Αρνούμαστε την τεχνολογία, είμαστε θρησκευτική μειονότητα»

Απόκοσμες εικόνες από το «λαγούμι» στην Κόρινθο: «Αρνούμαστε την τεχνολογία, είμαστε θρησκευτική μειονότητα»
Ο πατέρας της οικογένειας που ζουν σε λαγούμι για πάνω από τρία χρόνια αποκαλύπτει πως είναι η καθημερινότητα χωρίς πόσιμο νερό και χωρίς καθόλου χρήση της τεχνολογίας.

Η κάμερα της εκπομπής του Star, αποκάλυψε πως στο απομακρυσμένο σημείο «Σαΐτας» στην ορεινή Κορινθία δε μένει μόνο η συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων, που έχουν πάει εκεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

zina 1

Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών είναι αρχαιολογικές. Τα σπίτια τους κατασκευάζονται από υλικά όπως λάσπη και άχυρα, δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Τα έπιπλά τους είναι ελάχιστα και απαραίτητα, ενώ έχουν σκάψει ένα λαγούμι βάθους περίπου 30 μέτρων το οποίο καταλήγει σε μια ρεματιά, προκειμένου να προστατεύονται από εξωτερικούς κινδύνους.

zina 2

Τα μέλη αυτής της κοινότητας ζουν απομονωμένα, μακριά από τον  «πολιτισμό», ζωντανεύοντας με τρόπο παρόμοιο με τους ανθρώπους πριν την εποχή των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

«Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή τους Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως σε όλες τις αβραμικές θρησκείες», είπε στην εκπομπή ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται το περασμένο Σάββατο να έκαψε το αυτοκίνητο ενός αγρότη και στη συνέχεια να επιτέθηκε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του στους αστυνομικούς που πήγαν εκεί να τον συλλάβουν. 

zina 3

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τέσσερις τέτοιες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, ενώ αυτός και οι ομοϊδεάτες του χαρακτηρίζονται ως «θρησκευτική μειονότητα».

«Ήρθε ένας λαθροθήρας το Σάββατο το βράδυ και κυνηγούσε σε απόσταση είκοσι μέτρων από μεμονωμένη οικία. Είχε εγκλωβίσει ένα γουρουνάκι και ήθελε να το δολοφονήσει», είπε αρχικά ο 45χρονος.

zina 4

Όταν τον ρώτησαν για τα όπλα που έχει στην κατοχή του εκείνος τόνισε πώς δεν είναι απλώς όπλα αλλά τεχνουργήματα.

«Στην αρχαία Ελλάδα τα τόξα θεωρούνταν ντροπή, είχαν δόρατα οι αρχαίοι Έλληνες. Επί Ρωμανίας, επειδή είμαστε Ρωμιοί εμείς, που σημαίνει όχι Έλληνες, ήρθε το τόξο στο Βυζάντιο. Το τόξο λοιπόν το έχουμε και τον θυρεό μας, το οποίο μας διαφοροποιεί από τους Έλληνες. Είναι ένα τεχνούργημα, το φτιάχνουμε με παραδοσιακό τρόπο και δεν το αντιμετωπίζουμε ως όπλο, είναι σημάδι του πολιτισμού μας», είπε. 

zina 5

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατοχή της οικογένειας βρέθηκαν ένα αυτοσχέδιο τυφέκιο, ένα αεροβόλο όπλο, 102 κυνηγετικά φυσίγγια, 81 σφαίρες πολεμικού όπλου, 7 αυτοσχέδια τόξα, 20 βέλη, 4 μαχαίρια και ένα τσεκούρι.

zina 6