Ελλάδα

Νέα ντοκουμέντα από την έκρηξη που σταμάτησε τον χρόνο στα Τέμπη

Νέα ντοκουμέντα από την έκρηξη που σταμάτησε τον χρόνο στα Τέμπη
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς: Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη για τη δολοφονία των οικείων τους, ώστε να μπορέσουν να τους πενθήσουν. Το ίδιο ζητούν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα Τετάρτη ζητώντας δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Φώναξαν «τέλος» στη συγκάλυψη του εγκλήματος και απαίτησαν απαντήσεις στα ερωτήματα που συνεχίζουν να βασανίζουν συγγενείς, επιζώντες και όλους έμας που παρακολουθούμε την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος.

Ανήμερα της μαύρης επετείου, μαρτυρίες και νεά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των οποίων και αποκαλυπτικά βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα.

Πιο συγκεκριμένα, η Καθημερινή δημοσιεύει βίντεο - ορισμένα για πρώτη φορά - στα οποία διακρίνεται η αμαξοστοιχεία Intercity 62 πριν και μετά τη σύγκρουση, καθώς και η έκρηξη που ακολούθησε, αλλά και ένα ηχητικό από το τρένο να αναχωρεί για το μοιραίο δρομολόγιο.

Τρία βίντεο από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη - που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των πραγματογνωμόνων που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων - φέρνει στη δημοσιότητα και το NEWS24/7.

Όπως σημειώνεται, η σύγκρουση έχει καταγραφεί από μία κάμερα ασφαλείας σε κτίριο της Κοινοπραξίας Μαλιακός-Κλειδί και από δύο κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, ενώ τα βίντεο έχουν υποστεί επεξεργασία, λόγω σκότους, ώστε να φαίνεται πιο καθαρά η σύγκρουση.

«Για την καλύτερη κατανόηση των εικονιζομένων στη νυχτερινή εικόνα, χρησιμοποιήθηκε μια ημιδιαφανής υπέρθεση (overlay) από την εικόνα της ίδιας κάμερας με το φως της ημέρας, προσαρμοσμένη ακριβώς στον ίδιο προσανατολισμό με τη νυχτερινή εικόνα».

«Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου. Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη;»

Οι συγγενείς καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή πως η έκρηξη που διακρίνεται δεν δικαιολογείται από το γνωστό, νόμιμο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

«Υπάρχει ένα πέπλο ομίχλης γύρω από το τι προκάλεσε την έκρηξη, γιατί η απάντηση του χημείου του κράτους δεν ευσταθεί», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στο Dnews. «Και είναι περίεργο, δεδομένου ότι είναι εύκολο στη βιβλιογραφία να βρεις για τα έλαια σιλικόνης, πως δεν μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη».

Θεωρώ ότι υπήρχε παράνομο φορτίο στο εμπορικό τραίνο και σε συνδυασμό με το ξυλόλιο που βρέθηκε εκεί. Και για αυτό έγινε και η αλλοίωση. Εμείς το ξυλόλιο το βρήκαμε ένα μήνα μετά. Το ξυλόλιο χρησιμοποιείται για τη νοθεία καυσίμων εξου και η έκρηξη. Είναι δυνατόν άνθρωποι που ασχολήθηκαν από την αρχή να μην κληθούν να πουν την άποψή τους;

Το ξυλόλιο μπορεί να διαπεράσει το ρούχο και να κάνει έγκαυμα, για αυτό και οι πυροσβέστες με τα εγκαύματα. Τα έχουμε βάλει στη μήνυση όλα αυτά.

Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου. Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη και τη φωτιά»;

Σημειώνεται πως στο κείμενο συμπερασμάτων της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών – ΕΔΑΠΟ» - με ημερομηνία Ιούλιος 2023 - τονίζεται χαρακτηριστικά πως «το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2». 

Από έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων.

Η συγκεκριμένη χημική ουσία, μάλιστα, ανιχνεύτηκε παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί από το σημείο της σύγκρουσης και ο χώρος είχε καλυφθεί με χαλίκι.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολυάριθμα ερωτήματα που ζητούν απάντηση για τα Τέμπη.