Ελλάδα

Έρχεται ο υποχρεωτικός Προσωπικός Αριθμός του πολίτη, πώς θα χρησιμοποιείται στο δημόσιο

PIXABAY PIXABAY
Αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την έκδοση στους πολίτες, του νέου προσωπικού αριθμού, πήρε το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να υλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης του προσωπικού αριθμού, σε κάθε πολίτη.

«Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στις δημόσιες υπηρεσίες θα λέμε τον προσωπικό μας αριθμό και θα είμαστε σίγουροι ότι θα μας βρίσκουν ακόμη και αν έχουμε αλλάξει ταυτότητα πριν δύο μέρες, γιατί θα έχει ενημερωθεί άμεσα όλο το Δημόσιο», ανέφερε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο κ. Παπαστεργίου.

«Η ΑΑΔΕ κάθε χρόνο διορθώνει 300.000 στοιχεία πολιτών, κάτι που σημαίνει δουλειά άνευ λόγου. Εφόσον τα στοιχεία όλων των πολιτών υπάρχουν στο Μητρώο Πολιτών, ο προσωπικός αριθμός θα οδηγεί εκεί, θα διορθώνει λάθη και θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνση για πολίτες και δημόσιους λειτουργούς», υπογράμμισε ο υπουργός.

Τι είναι ο προσωπικός αριθμός

Ο προσωπικός αριθμός είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζει ο πολίτης για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κλπ. για να εξυπηρετηθεί, ενώ το κάθε μέλος οικογένειας θα έχει τον δικό του αριθμό.

Ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από τα εννέα ψηφία του ΑΦΜ συν άλλα τρία ψηφία, εκ των οποίων τα δύο θα μπορεί να επιλέγει ο πολίτης. Αυτά τα τρία νέα ψηφία το πιθανότερο είναι ότι θα προηγούνται του ΑΦΜ. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τον αριθμό του, καθιστώντας τον περισσότερο «προσωπικό».

Ο προσωπικός αριθμός θα χρησιμοποιείται στις φυσικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο. Όταν ο πολίτης επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, π.χ. εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους, θα μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κ.τ.λ.

Δεν θα χρειαστεί να καταργηθούν ο ΑΜΚΑ, Ο ΑΦΜ και ο αριθμός ταυτότητας και διαβατηρίου, αλλά ο μοναδικός αριθμός που θα πρέπει κάθε πολίτης να θυμάται για το δημόσιο, θα είναι ο προσωπικός αριθμός.