Ελλάδα

Ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ

INTIME INTIME
Τέσσερις βαθμούς πάνω από το κανονικό η θερμοκρασία το Μάρτη.

Λίγες βροχές και μεγάλοι περίοδοι ηλιοφάνειας, με αυξημένη κατά 4 βαθμούς, για την εποχή, θερμοκρασία, προβλέπει για τις επόμενες ημέρες ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος μιλά και στο Dnews, για τον «χειμώνα που δεν ήρθε» φέτος. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η θερμοκρασία αναμένεται να ανεβεί από αύριο.

«Σήμερα κάνει λίγο κρύο, αλλά από αύριο θα ανέβει η θερμοκρασία. Από το απόγευμα της Παρασκευής, περιμένουμε βροχές σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές, μπορεί και στην Αθήνα να βρέξει το βράδυ. Αυτές οι βροχές θα συνεχιστούν και λίγο το Σάββατο το πρωί. Μετά το μεσημέρι όμως και την Κυριακή, βελτιώνεται ο καιρός. Βέβαια με τα σημερινά δεδομένα, θα υπάρξουν βροχές στα δυτικά και βόρεια της χώρας, την 25η Μαρτίου. Συνήθως ο Μάρτης έχει μέση τιμή 15 βαθμούς και είμαστε στους 19 εδώ και είκοσι ημέρες. Και έτσι μάλλον θα τελειώσει ο Μάρτης, γύρω στους 21 με 22 βαθμούς», αναφέρει.

«Το μεγάλο σοκ για μένα», σημειώνει ο μετεωρολόγος, «είναι το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας, ήταν ο πιο ζεστός από το 1960, σύμφωνα με το αρχείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Θα μπορούσε να ήταν και από πιο παλιά, αλλά από το 1960 μετράμε με σταθμούς, ανά τη χώρα, στην ΕΜΥ. Ο δεύτερος πιο ζεστός χειμώνας ήταν ο περσινός. Επίσης δεν είναι τυχαίο, ότι οι περισσότερο ζεστοί χειμώνες, είναι τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι δεν προβλέπεται να κάνει μεγάλα κρύα τον Μάρτη.
«Θα ήταν άσχημο μία ψυχρή μάζα να «κάψει» την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, το Μάρτη. Δεν προβλέπεται όμως να έρθει ένα μεγάλο κρύο τον Μάρτη. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να φανταστείτε, άνθισαν πολλά δέντρα, σε κάποιες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας και την έκθεση που δημοσίευσε χθες για το 2023, το έτος που πέρασε ήταν το πιο θερμό στην ιστορία του πλανήτη. Καταρρίφθηκαν ρεκόρ για τη θερμότητα των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική και τη μείωση των παγετώνων.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπονομεύουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, ενώ ελπίδα αποτελεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.