Ελλάδα

Απαράδεκτη απόφαση κατά συγγενούς θύματος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Απαράδεκτη απόφαση κατά συγγενούς θύματος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που δικαιώνει συγγενή θύματος στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ετοιμάζεται να ασκήσει η Περιφέρεια Αττικής.

Η περιφερειακή αρχή με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν μαζί τον καθορισμό αμοιβής δικηγορικής εταιρείας για να ασκηθεί η σχετική έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης που επιδικάζει αποζημίωση σε συγγενή θύματος στην τραγωδία στο Μάτι.

Για να δικαιολογηθεί η απόφαση έγινε επίκληση της εφαρμογής του νόμου, που παρόλο που παραδέχτηκαν ότι ο νόμος είναι άδικος επέμειναν ότι πρέπει να εφαρμοστεί.

«Είναι απαράδεκτο, οι συμπολίτες μας που υπέστησαν τεράστια ζημιά στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αντί να βρουν την Περιφέρεια αρωγό και να τους στηρίξει, να την βρουν απέναντι», σημείωσε ο Βασίλης Πετρόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας την απόφαση.

Η παρέμβαση του Βασίλη Πετρόπουλου, προκάλεσε την αντίδραση του Περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος, είπε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται ο νόμος, ακόμη και όταν είναι άδικος.

Μάτι: Έφεση του Δημοσίου κατά απόφασης που δικαίωνε συγγενείς θυμάτων

Έφεση άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας (τον Φεβρουάριο του 2023) που δικαίωσε τους πρώτους συγγενείς θύματος στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιδικάζοντάς τους αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης.

Ως «περιστατικό ανωτέρας βίας» χαρακτήριζε τότε τη φονική πυρκαγιά το Δημόσιο και επικαλούνταν έξι λόγους που οδήγησαν στην άσκηση έφεσης.

Αρχικά ανέφερε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά του περί έκδοσης προδικαστικής απόφασης με σκοπό να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη επειδή, όπως αναφέρει, προέκυψαν ζητήματα για τα οποία απαιτούνται ειδικές επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις.