Ελλάδα

Δύσκολη η κατάσταση στο Λασίθι: Αδύνατες οι εναέριες ρίψεις στη φωτιά, στη ΜΕΘ 74χρονος

Δύσκολη η κατάσταση στο Λασίθι: Αδύνατες οι εναέριες ρίψεις στη φωτιά, στη ΜΕΘ 74χρονος
Ανησυχία προκαλεί η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη το Σάββατο στο Λασίθι της Κρήτης: Στην εντατική διασωληνωμένος 74χρονος εγκαυματίας

Ενισχύθηκαν λίγο νωρίτερα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 7 το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στον Μαύρο Κόλυμπο Λασιθίου Κρήτης.

Σύμφωνα με το radiolasithi, η φωτιά αρχικά κατευθύνθηκε προς τον παραθαλάσσιο οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου, ενώ πλέον βόρεια και ανατολικά γύρω από το δασάκι του Κουτσουρά.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, αδιάβατα, σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν πολύ ισχυροί και για το λόγο αυτό τα ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται από το πρωί δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Σύμφωνα με το διοικητή της ΠΥ Ιεράπετρας κ. Καλιοντζή δεν αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με εναέρια μέσα και έτσι αν δεν κωπάσουν οι άνεμοι, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.

{https://www.facebook.com/RadioLasithi/videos/805580228101411/}

Για την κατάσβεση και εποπτεία του μετώπου έχουν επιστρατευτεί πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περισσότερα από 30 οχήματα και 120 Πυροσβέστες, ενώ στο σημείο βρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και επιτηρούν την περιοχή με ελικόπτερο Super Puma αλλά και drone της Πυροσβεστικής.

Πάρα πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών και κατοίκων που προσπαθούν να συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια των αρχών.

Νωρίτερα σήμερα δύο ακόμη πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στις Μάλες Ιεράπετρας, σε χαμηλή βλάστηση, και στις Αμουδάρες Ιεράπετρας ανάμεσα σε θερμοκήπιο, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές αυτές έχουν ελεγχθεί.

Διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση 74χρονος άνδρας

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται αυτή την ώρα άνδρας που τραυματίστηκε στη φωτιά.

Πρόκειται για έναν 74χρονο που προσπαθούσε να σβήσει τις φλόγες που είχαν φτάσει στην αυλή και στο υπόγειο της κατοικίας του. 

Τα νεότερα στοιχεία από το ΕΚΑΒ θέλουν τον άνδρα να φέρει πολλά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και τα πόδια. Παράλληλα αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού και για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πέρα απ’ αυτό το περιστατικό, το ΕΚΑΒ χρειάστηκε να παρέμβει σε άλλα τρία, όχι ιδιαιτέρως σοβαρά, περιστατικά. Τα δύο αφορούσαν σε επιφανειακά εγκαύματα πυροσβεστών ενώ φροντίδα χρειάστηκε και μια κυρία επίσης λόγω εγκαύματος.

Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί, αφού εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

{https://twitter.com/112Greece/status/1776503587008401422}

{https://twitter.com/112Greece/status/1776504634422534159}