Ελλάδα

«Μάστιγα» οι κλοπές αβοκάντο

«Μάστιγα» οι κλοπές αβοκάντο Φωτογραφία: HaYaTT ZW on Unsplash
Το αβοκάντο μας έρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται πλέον μαζικά στη δυτική Κρήτη ενώ - λόγω κλιματικής κρίσης - τα συναντάμε πλέον ακόμη και στη νότια Πελοπόννησο.

Εξαιρετικά δημοφιλές έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο, ένας εκλεκτός καρπός πλούσιος σε καλά λιπαρά. 

Μιλώντας στο Action24, ο γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής αβοκάντο, Νίκος Παπαδαντωνάκης, αναφέρθηκε τόσο στην παραγωγή όσο και στη νέα μάστιγα των κλοπών. Όπως εξήγησε η καλλιέργεια του καρπού είναι «ακριβό σπορ» ενώ τα αβοκάντο συλλέγονται μόνο μια φορά το χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως - όπως σημειώνει - το βιολογικό αβοκάντο φεύγει από τον παραγωγό με τιμή έως και 3,20 ευρώ το κιλό. 

Λόγω του ακριβού κόστους αλλά και της δημοφιλίας του, μάλιστα, οι κλοπές στη σοδειά αποτελούν πλέον μάστιγα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαδαντωνάνκη, κλεπταποδόχοι είναι μεγάλα συσκευαστήρια αλλά ακόμη και παραγωγοί - που γνωρίζουν τον μεγάλο κόπο της καλλιέργειας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το zarpanews, τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκα τουλάχιστον τρία περιστατικά, στα οποία οι ιδιοκτήτες - καλλιεργητές αντίκρυσαν τα χωράφια τους να έχουν… μαζευτεί από αγνώστους.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες περίπου, όταν ένας παραγωγός στους Αρμένους Αποκορώνου βρήκε τη σοδειά να έχει κάνει φτερά. Το δεύτερο περιστατικό λίγο αργότερα, με περίπου 20 δέντρα να έχουν απογυμνωθεί από τους καρπούς σε άλλο χωράφι. Και το τρίτο την περασμένη εβδομάδα, με παραγωγό να χάνει περίπου 400 κιλά, τα οποία και πάλι κάποιοι είχαν μαζέψει.