Ελλάδα

Κακοκαιρία: Επί ποδός στη Θεσσαλία - Οι φόβοι Κικίλια και η νέα πρόγνωση Κολυδά για τα μεσάνυχτα

Κακοκαιρία: Επί ποδός στη Θεσσαλία - Οι φόβοι Κικίλια και η νέα πρόγνωση Κολυδά για τα μεσάνυχτα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Προ των πυλών είναι το νέο κύμα της κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας, με τους κατοίκους να είναι επί ποδός, κυρίως στη Θεσσαλία.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε με το σκηνικό του καιρού να μην θυμίζει σε τίποτα τις ηλιόλουστες μέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγουμένων ημερών.  Από νωρίς το απόγευμα έχουν αρχίσει σταδιακά σε όλη τη χώρα  ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο για λίγες ώρες, ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία και κυρίως το νομό Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νότια τμήματα Καβάλας και Σερρών.

Ήχησε το 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη - Περιορίστε τις μετακινήσεις

{https://twitter.com/112Greece/status/1781310506445230518}

Νωρίτερα ήχησε το 112 στα κινητών όσων μένουν σε Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο για την κακοκαιρία που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας τις επόμενες ώρες με το οποίο προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η ενημέρωση των κατοίκων αυτών των περιοχών έγινε προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφύλαξης ενόψει της κακοκαιρίας και των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να χτυπήσουν τις περιοχές αυτές. Παράλληλα γίνεται σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα φαινόμενα.

Το μήνυμα του 112 που έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα

Image 20240419 160843 279 9d6ac

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» λέει το μήνυμα του 112. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του 112 ενημερώνεται ο πληθυσμός ότι πρόκειται για "Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες -θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 ως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή σας.Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών".

Στη Λάρισα ο Κικίλιας, φόβοι για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Θεσσαλίας

Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκεται στην Λάρισα ο Βασίλης Κικίλιας. Ήδη συνεδρίασε το συντονιστικό της περιφέρειας Θεσσαλίας υπό τον υπουργό και ξεκίνησαν εργασίες στο Στόμιο Λάρισας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Είμαστε όλοι εδώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Βεβαίως δεν είναι της τάξεως που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν από μερικούς μήνες, όμως είναι σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο. Θα μείνω εδώ μέχρι αύριο».

«Ζήτησα να είμαστε σε διασπορά όλη τη νύχτα για να παρακολουθήσουμε ανά περιοχή της Θεσσαλίας -και όχι μόνο, γιατί τα φαινόμενα θα υπάρχουν και στην κεντρική Μακεδονία, Πιερία, Κατερίνη, στη Βόρεια Εύβοια, στις Σποράδες, ενδεχομένως και στο πόδι της Χαλκιδικής. Η επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει. Καλό θα ήταν γι’ αυτές τις βραδινές ώρες που μας λένε οι μετεωρολόγοι ότι θα έχουμε αυτό το φαινόμενο σε πιο μεγάλη ένταση, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Είναι σημαντικό το ότι εργαζόμαστε και λειτουργούμε, όλοι μαζί» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε: «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι- όπως είπε και ο υπουργός- ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη».

Αναστέλλεται η λειτουργία των εσπερινών σχολείων στη Θεσσαλία

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αποφάσισε για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, την αναστολή της λειτουργίας όλων των εσπερινών σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία: Η νέα πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά - Τι θα συμβεί τα μεσάνυχτα

Με νέα του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, τοποθετείται εκ νέου για την επικείμενη 24ωρη κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει από αργά απόψε τη χώρα μας με τις περιοχές της Θεσσαλίας να βρίσκονται στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων. Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκδηλώνονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή.

Ειδικότερα, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι «Επελέγησαν 4 Διεθνή Μοντέλα Καιρού (#ECMWF, #ICON, #GFS και #COSMO ), όπου μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η meteoblue λάβαμε τα ωριαία προγνωστικά ύψη υετού για κάθε πόλη.

Παρατηρούμε ότι και στις 3 σημειακές προγνώσεις (μετεωγράμματα) δεν ξεπερνάμε ανά ώρα τα 8-12mm βροχής.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκδηλώνονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια "σχεδόν κανονική" χρονική κατανομή.

EFΙ: Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται με υψηλό δείκτη 24ωρης βροχόπτωσης EFI ( Extreme Forecast Index) αποτυπώνονται στον τελευταίο χάρτη.

Ο χάρτης βασίζεται στην κλιματολογία των διαφόρων περιοχών και με χρωματικό δείκτη να μας δίνει το σχετικό σήμα, ανάλογα με την εποχή και το φαινόμενο.

Δείτε το αναβαθμισμένο έκτακτο εδώ.

ΜΕΤΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΥ (Τα μετεωγράμματα αυτά είναι ανά 3ωρο ) ΒΟΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

{https://twitter.com/KolydasT/status/1781335458883981602}