Ελλάδα

Όλα του... Πάσχα ακριβά: Διαμονή, διόδια και πασχαλινό τραπέζι εκτός συναγωνισμού στην ακρίβεια

Όλα του... Πάσχα ακριβά: Διαμονή, διόδια και πασχαλινό τραπέζι εκτός συναγωνισμού στην ακρίβεια
Ακριβότερο και περιορισμένο θα είναι φέτος το εορταστικό τραπέζι. Η τιμή του αρνιού και του κατσικιού έχει εκτοξευθεί στα 13 ευρώ, όπως και όλα τα υπόλοιπα αγαθά της τροφικής αλυσίδας.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες («καλάθι του Πάσχα», «καλάθι του νονού» κτλ), τα μέτρα κατά τις ακρίβειας έχουν αποτύχει παταγωδώς αναφέρουν καταναλωτές και παράγοντες της αγοράς στα Dnews.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), κατά τη φετινή περίοδο ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι μικρότερα και σε αριθμό ατόμων και σε αριθμό προιόντων ενώ η καταναλωτική δαπάνη θα ανέλθει στα 190-200 ευρώ. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη.

«Θα πάμε στο χωριό που βρίσκεται έξω από την Χαλκίδα. Δεν έχουμε την δυνατότητα να ταξιδέψουμε κάπου αλλού. Το ίδιο ισχύει και για το τραπέζι. Φέτος θα είναι μαζεμένο. Δυστυχώς με τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι όπως τα περασμένα χρόνια. Όσον αφορά τα μέτρα και τα καλάθια είναι ένα φιάσκο», δηλώνει καταναλωτής στο Dnews.

Τιμές

Αρνί και κατσίκι των 10 κιλών πωλείται στα 130-140 ευρώ μαζί με τη συκωταριά του, κοκορέτσι στα 20 ευρώ το 1,5 κιλό, μαγειρίτσα 11 ευρώ των 6-8 ατόμων, μαρούλια 0,70 ευρώ, ντομάτες 2,5 ευρώ το κιλό, αγγούρια 0,70 ευρώ το ένα, φέτα 15 ευρώ το κιλό, ψωμί 2,4 ευρώ το κιλό, τσουρέκι 19 ευρώ το κιλό, κουλούρια 16 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ αρνί και κατσίκι τιμώνται στα 10-11 ευρώ όπως και στο καλάθι του Πάσχα. Το λάδι παραμένει στα επίπεδα των 15-17 ευρώ το κιλό, κατηγορίας αγνού παρθένου.

Ακριβή έξοδος

Η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης ανέρχεται σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ ενώ τα διόδια έχουν ανατιμηθεί κατά 7,65% από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, με βάση τις νέες τιμές, το ταξίδι Πάτρα – Αθήνα για ένα Ι.Χ. Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης, το ταξίδι Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα για ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 10,80 ευρώ (από τα 10,05 ευρώ). Το ταξίδι από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη κοστίζει 33,55 ευρώ για τα διόδια, ήτοι 67,10 ευρώ μετ επιστροφής.

Οι διακοπές

Ο «κούκος αηδόνι» θα στοιχίσει σε ένα ζευγάρι που θα επιλέξει να περάσει τις γιορτινές ημέρες σε νησί αφού το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις οικογένειες καθώς οι τιμές είναι απαγορεύτηκες και τα ποσά διπλασιάζονται.

Για παράδειγμα το τριήμερο στον Πάρο θα στοιχίσει 129 ευρώ το άτομο και 231,90 ευρώ το όχημα. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 300 ευρώ, τιμή που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε προσφορά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. Για τη διατροφή ένα άτομο θα χρειαστεί να διαθέσει τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα.