Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Η ώρα της απόφασης σήμερα για την τραγωδία

Φωτιά στο Μάτι: Η ώρα της απόφασης σήμερα για την τραγωδία Φωτογραφία: intime
Την πρώτη απάντηση - μετά από 6 χρόνια- σχετικά με το ποιος φέρει ευθύνη για την αδιανόητη τραγωδία με τους 104 νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι, θα δώσει σήμερα η Δικαιοσύνη.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για τους 21 κατηγορούμενους, που περιλαμβάνουν πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, την τότε περιφερειάρχη Αττικής, και τους τότε δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά στο Μάτι.

Oι κατηγορούμενοι, μετά από εισαγγελική έρευνα, βρίσκονται στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη φωτιά που προκάλεσε τόση οδύνη και καταστροφή.

Οι δικαστές, μετά από διαδικασία στο ακροατήριο που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο, εξέτασαν το υλικό χιλιάδων σελίδων, τις δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων - μερικές από αυτές συγκλονιστικές - και τις απόψεις των ειδικών για κρίσιμα ζητήματα.

Στις διασκέψεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης, οι δικαστές εξέτασαν κάθε πτυχή της υπόθεσης σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο εξετάζεται η φονική φωτιά στο Μάτι.

Το δικαστήριο μελέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη και το νομικό σκεπτικό που ανέπτυξε για κάθε κατηγορούμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του.

Με τη σημερινή απόφαση θα φανεί εάν το δικαστήριο ακολούθησε το εισαγγελικό σκεπτικό σχετικά με τους ενοχλούμενους και τους αθώους, ή εάν οι δικαστές έχουν διαφοροποιηθεί στην εκτίμησή τους.

Αν οι δικαστές συμφωνήσουν με τον κ. Μανιάτη, τότε εννέα κατηγορούμενοι θα κηρυχθούν ένοχοι, ενώ δώδεκα θα αθωωθούν.

Ο εισαγγελέας, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός
  • Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
  • Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
  • Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος του δήμου Μαραθώνα
  • Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος της Ραφήνας-Πικερμίου
  • Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος της Ραφήνας-Πικερμίου
  • Επίσης, κατηγορήθηκε για εμπρησμό από αμέλεια ο κάτοικος Νταού Πεντέλης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, από τον οικισμό του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, πρέπει να απαλλαγούν οι τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ, Χαράλαμπος Συρογιάννης. Επίσης, ζήτησε την αθώωση του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, της τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, και των τότε δημάρχων των Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, και της Πεντέλης, Δημήτριου-Στέργιου Καψάλη.