Ελλάδα

«Στάχτη» στην παράταση οι σχεδιασμοί για ακαθάριστα οικόπεδα και πυροπροστασία

«Στάχτη» στην παράταση οι σχεδιασμοί για ακαθάριστα οικόπεδα και πυροπροστασία Φωτογραφία: Eurokinissi
Η φετινή αντιπυρική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε την 1η Μαΐου, ωστόσο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα μέτρα πυροπροστασίας ακινήτων «κάηκαν» με το καλημέρα.

Μετεξεταστέα μένει η κυβέρνηση στο μάθημα της πρόληψης, καθώς οι σχεδιασμοί της για τα ακαθάριστα οικόπεδα και την εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας αποδείχτηκαν πλήρως ανεφάρμοστοι, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Αναπόφευκτη ήταν η διπλή παράταση που ανακοινώθηκε - τόσο για τα οικόπεδα όσο και για την πυροπροστασία - καθώς η λήξη της προθεσμίας θα έβρισκε χιλιάδες πολίτες μπροστά σε οθόνες υπολογιστών να προσπαθούν (ακόμη) να βγάλουν άκρη. Λογικό, αφού δεν προηγήθηκε καμία καμπάνια ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης, αν και πρόκειται για μέτρα που είχαν εξαγγελθεί μήνες πριν...

Οσον αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα, η φετινή αντιπυρική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε την 1η Μαΐου, ωστόσο η σχετική πλατφόρμα άνοιξε μόλις το βράδυ της Κυριακής, 26 Μαΐου, ενώ η προθεσμία έληγε στις 31 του ίδιου μήνα!

Αναμενόμενο ήταν να υπάρξουν πολλές φωνές που ζητούσαν παράταση της προθεσμίας για να προλάβουν οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας (akatharista.apps.gov.gr), καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Τελικώς, οι φωνές εισακούστηκαν και η λογική επικράτησε, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε παράταση έως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

Παράταση και για τα μέτρα πυροπροστασίας

Αναμενόμενη ήταν και η παράταση - έως τις 21 Ιουνίου - της προθεσμίας εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας

Ο νέος Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του Περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς.

Υποχρεωτικό το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας – Καταχώριση σε Ειδικό Μητρώο από τους Δήμους

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, υπενθυμίζεται ότι αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Για τα προαναφερόμενα ακίνητα είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επισημαίνεται ότι:

Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του Κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των προαναφερόμενων περιπτώσεων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024.

Αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από 31.03.2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31.03.2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Οι Δήμοι παρακαλούνται:

Να τα καταχωρίζουν σε Ειδικό Μητρώο, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα στις τριμελείς επιτροπές δειγματοληπτικού ελέγχου και να είναι δυνατή η μεταφορά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όταν τεθεί σε λειτουργία,

Να συγκροτήσουν τις Τριμελείς επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό (οι οποίες απαρτίζονται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου) που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο τις αυτοψίες – δειγματοληπτικούς ελέγχους,

Να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του Κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Βάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών προτείνεται να εντοπίσουν τις περιοχές χωρικής τους αρμοδιότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού για να δοθούν ειδικότερες οδηγίες στους δημότες που διαμένουν σε κτίρια εντός αυτών.

Να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασική Υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.