Ελλάδα

Οι μετεωρολόγοι «μίλησαν»: Έρχεται καύσωνας με θερμοκρασίες «φωτιά»

Οι μετεωρολόγοι «μίλησαν»: Έρχεται καύσωνας με θερμοκρασίες «φωτιά» Φωτογραφία: intime
Με θερμό κύμα ζέστης μας υποδέχεται ο Ιούνιος καθώς ο καιρός από το Σαββατοκύριακο αλλάζει και η θερμοκρασία τραβάει την ανιούσα, φέρνοντας καύσωνα.

Κύμα καύσωνα έρχεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους την επόμενη εβδομάδα με τον Ιούνιο να μας καλωσορίζει με καλοκαιρινό καιρό.

Οι θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν τη θερμοκρασία από το Σαββατοκύριακο, ενώ η ζέστη θα ενταθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο ακόμα και στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το windy τη Δευτέρα και την Τρίτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου στην Χαλκίδα, δίνοντας έτσι το στίγμα για το θερμό καλοκαίρι που έρχεται.

Η πενθήμερη αυτή άνοδος της θερμοκρασίας θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όπου και σταδιακά θα παρουσιαστεί και νέα αστάθεια.

Γιαννόπουλος: Τοπικές βροχές και καταιγίδες πριν τον μίνι καύσωνα

Η πρώτη καλοκαιρινή εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά.

Την Κυριακή η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά στους 32 με 34 βαθμούς για ανέβει και άλλο τις επόμενες ημέρες. Πιο ζεστές ημέρες προβλέπονται το τριήμερο Τρίτης με Πέμπτης όπου το θερμόμετρο θα ξεπεράσει και τους 35 – 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Λίγο θα πέσει η θερμοκρασία από την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο των εκλογών όμως θα είναι ακόμα πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα θα είναι 28 και 26 βαθμοί αντίστοιχα. Στο νομό Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο πιθανόν να εκδηλωθεί κάποια πρόσκαιρη μπόρα ή καταιγίδα.

Στην Αττική λίγα σύννεφα το μεσημέρι σήμερα, μικρή πιθανότητα να βρέξει αύριο για λίγο στα βόρεια του νομού.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πενθήμερο ζέστης με αφρικανική σκόνη

Από Σάββατο και Κυριακή αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό από την Κυριακή και στη συνέχεια θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Έρχεται μια θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Θα βλέπουμε θερμοκρασίες κατά κανόνα στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, θα υπάρξουν όμως και περιοχές κλειστές (μακριά δηλαδή από τη θάλασσα), όπως η Βοιωτία, που δεν αποκλείεται να δούμε 36 ακόμα και 37 βαθμούς Κελσίου για μικρό χρονικό διάστημα.

Η ζέστη θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας (ένα φυσιολογικό κύμα ζέστης) για να αρχίσει στη συνέχεια να εκτονώνεται πάλι και να πάμε πάλι σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

Η θερμή αέρια μάζα θα μεταφέρει και αφρικανική σκόνη, καθώς αστάθεια στην περιοχή της Ιταλίας θα στρέφει τους ανέμους σε νοτιάδες σηκώνοντας αφρικανική σκόνη στις αρχές της εβδομάδας χωρίς ωστόσο οι συγκεντρώσεις να είναι επικίνδυνες.

Οι περιοχές που θα εντοπίζεται θα είναι κυρίως η κεντρική, δυτική και νότια Ελλάδα.

Καιρός για παραλίες το Σαββατοκύριακο καθώς ανεβαίνει σιγά σιγά και η θερμοκρασία της θάλασσας και εισερχόμαστε για ένα 4ημερο, πενθήμερο σε πιο ζεστές καταστάσεις.

«Δυσκολεύουν» τα πράγματα με τον υδράργυρο από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και αναμένεται ο πρώτος φετινός καύσωνας με κύριο χαρακτηριστικό του τη μεγάλη διάρκεια. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τον Γιάννη Καλλιάνο να αφήνει ανοιχτή τη διάρκεια του θερμού κύματος. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, πιο «δύσκολες» μέρες αναμένεται να είναι η Δευτέρα και η Τρίτη όπου θα δούμε 36άρια μέχρι και...38αρια!

Για τον επικείμενο καύσωνα ο Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Ridge» (περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών ) πάνω από τη χώρα, μας στέλνει στις παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο!
Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει!

Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία,η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς

Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς

{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/pfbid0PQkHkLhXLzPtMWWkXBzp7wRNo2Vc4DiASVnabVujp7L7Dc22GJ4AqpoSqev8Nudql}