Ελλάδα

Πυροπροστασία ακινήτων: Έκανε πίσω το υπουργείο - Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι ιδιοκτήτες

Πυροπροστασία ακινήτων: Έκανε πίσω το υπουργείο - Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι ιδιοκτήτες Φωτογραφία: eurokinissi
Κάνει πίσω το ΥΠΕΝ για τα μέτρα πυροπροστασίας ακινήτων. Ενδεικτικά και όχι υποχρεωτικά τα όσα ζητούνται από τους ιδιοκτήτες σε δεύτερο χρόνο.

Προτεραιότητα σε κλάδεμα και καύσιμη ύλη δίνει το ΥΠΕΝ σχετικά με την πυροπροστασία ακινήτων καθώς όσα ζητούνται σε δεύτερο χρόνο δεν είναι υποχρεωτικά αλλά ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης τα μέτρα πυροπροστασίας που έρχονται σε δεύτερο χρόνο και αφορούν κατασκευαστικά έργα, δεν αποτελούν υποχρέωση του ιδιοκτήτη αλλά σύσταση.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΣτΠ καθώς μεταξύ άλλων η ΚΥΑ, θίγει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας καθώς τα έξοδα για την υλοποίηση των μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα.

Πλέον για φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να κάνουν κλάδεμα και καθαρισμός της καύσιμης ύλης.

Ψαλιδίζει τα μέτρα πυροπροστασίας, περιορίζοντας δραστικά τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών μέσα ή κοντά σε δάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.

Ειδικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο «συστήνεται η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτίρια χαμηλής επικινδυνότητας». «Ζητάμε τα αυτονόητα: να μη φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι», είπε ο υπουργός. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση (όπως ανέφερε ο κανονισμός).

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Σε επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει: «Οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής, είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες».

Η αναδίπλωση του υπουργείου

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι: «Ο μηχανικός θα εκπονήσει την τεχνική έκθεση που ζητείται σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με ευελιξία και δεν είναι υποχρεωτικό να συμπεριλάβει ό,τι αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο αφού έχει προστεθεί ο χαρακτηρισμός «ενδεικτικά». Στόχος είναι να πράξουν ό,τι καλύτερο γίνεται ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου και όχι να δημιουργηθεί ένα δυσανάλογο κόστος για τον πολίτη. Άλλωστε, η προστασία δεν δύναται να είναι απόλυτη, αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι να κινητοποιηθούμε ως πολίτες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως έπειτα από ένα χρόνο όταν θα υπάρχουν όλες οι μελέτες τα μέτρα θα επανεξεταστούν.

Τα μέτρα τα οποία θα λάβουν ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες θα βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο στο κόστος, καθώς την ώρα της φωτιάς η πυροσβεστική θα κληθεί να ασχοληθεί με την κατάσβεση στα σπίτια, κάτι που θα μπορεί να αποφευχθεί αν οι ιδιοκτήτες εφαρμόσουν το σύστημα πυροπροστασίας.

Επομένως οι ιδιοκτήτες που έχουν κατοικία κοντά σε δάση θα πρέπει μέχρι και τις 21 Ιουνίου να έχουν συντάξει σε μηχανικό το έντυπο επικινδυνότητας και τεχνικής έκθεσης, την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, να κάνουν τα αναγκαία κλαδέματα και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη.

«Δεν έχουν οι μηχανικοί, οι δασολόγοι την υποχρέωση να ακολουθήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές του Κανονισμού Πυροπροστασίας. Με βάση μια αλλαγή που έκανα στην ΚΥΑ, οι προδιαγραφές είναι ενδεικτικές», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες τροποποιήσεις της ΚΥΑ. «Αυτό που χρειάζεταιείναι να κινητοποιηθούμε ως κοινωνία. Αν χρειαστεί να τροποποιήσουμε περαιτέρω την σχετική υπουργική απόφαση, με την εμπειρία που θα έχουμε από την πρώτη εφαρμογή (σ.σ. αφορά τις υποχρεώσεις για κλαδέματα, απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών κλπ) , θα το κάνουμε», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη για προστασία θα προσαρμόζεται με την πραγματικότητα.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο των τεχνικών μελετών που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι πολίτες, και βάσει αυτών θα δεσμεύονται για τις μετατροπές που θα πρέπει να κάνουν στο ακίνητό τους σε ένα ή δύο χρόνια, θα προκύψει έπειτα από συνεννόηση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό του. Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στις προδιαγραφές, βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από τις τεχνικές μελέτες.

«Πρέπει ο μηχανικός ή ο επαγγελματίας που θα αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης, να προσαρμόσει την έκθεση σε ένα μίνιμουμ επίπεδο προστασίας με τον ιδιοκτήτη. Θα μιλήσουν οι επαγγελματίες με τους ιδιοκτήτες για να πετύχουν έναν συμβιβασμό που θα περιορίσει την πιθανότητα να καεί το σπίτι χωρίς παράλληλα να προκαλεί δυσανάλογο οικονομικό κόστος στο νοικοκυριό. Από την άλλη μεριά, “μηδέν μέτρα” δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση από την πολιτεία», υπογράμμισε ο υπουργός.