Ελλάδα

Η Ελλάδα εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Φωτογραφία: EPA/ΑΡΧΕΙΟ
Εκτός από την Ελλάδα η ψηφοφορία ανέδειξε τη Δανία, τον Παναμά, τη Σομαλία και το Πακιστάν ως τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση, για την περίοδο 2025-26.

Εκτός από την Ελλάδα η ψηφοφορία ανέδειξε τη Δανία, τον Παναμά, τη Σομαλία και το Πακιστάν ως τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η εκλογή της Ελλάδας κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική αφού ενισχύει τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και συμβάλει στην ανάδειξη των θέσεων μας διεθνώς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ

{https://x.com/GreeceMFA/status/1798740131710734400}