Ελλάδα

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στο Κορωπί - Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Μήλο, Αργολίδα, Λέσβο

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στο Κορωπί - Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Μήλο, Αργολίδα, Λέσβο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Η φωτιά που μαίνεται στο Κορωπί οφείλεται σε εμπρησμό, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Καλή» κρίνεται η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα στο Κορωπί, αν και παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι πυροσβέστες αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην προσπάθεια κατάσβεσης καθώς υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς εντός της περιμέτρου. Στην κατάσβεση επιχειρούν 155 πυροσβέστες, με 4 πεζοπόρα τμήματα και 45 οχήματα ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη και εκ περιτροπής 11 ελικόπτερα. Οι πυροσβέστες επιχειρούν μέσα σε αυλές σπιτιών και επιχειρήσεων ωστόσο δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση ακόμα για ζημιές.

{https://www.youtube.com/watch?v=KWHO-u1fO3w}

Η Τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία σε αρκετά σημεία της Βάρης – Κορωπίου, ενώ έχει γίνει και προληπτική απομάκρυνση κατοίκων μετά από την αποστολή τριών μηνυμάτων 112, λόγω του έντονου καπνού.

{https://www.youtube.com/watch?v=h4S_CobYeWY}

{https://www.youtube.com/watch?v=oXIQnClj_80}

Από εμπρησμό η φωτιά στο Κορωπί

Η φωτιά που μαίνεται στο Κορωπί οφείλεται σε εμπρησμό, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι ανακριτικές αρχές έχουν οπτικό υλικό που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα, στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου, ενώ σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκε μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπιά, δήλωσε ο υπουργός. Επίσης, ανέφερε ότι για τη φωτιά στη Νάξο έγινε σύλληψη για εμπρησμό από εγκληματική αμέλεια.

«Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες. Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης- Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπιά. Όταν έχουμε την άδεια από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και την ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουμε στη δημοσιότητα το ανάλογο υλικό», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η φωτιά εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι στο πεδίο βρίσκονται 145 πυροσβέστες με 45 οχήματα, ενώ επιχειρούν έξι αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, το ένα του ΓΕΕΘΑ.

«Είχαμε ζητήσει την προσοχή σήμερα, γιατί γνωρίζαμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και των σφοδρών ανέμων, οι ριπές των οποίων φτάνουν 8-9 μποφόρ», επεσήμανε ακόμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, συμπληρώνοντας ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης ξεσπά μία νέα πυρκαγιά σχεδόν κάθε δέκα λεπτά.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης σε Μήλο, Αργολίδα, Λέσβο 

Αρκετές είναι και οι δυνάμεις που παραμένουν στην επιχείρηση κατάσβεσης στην φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Μήλο. Στο νησί παραμένουν 38 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, με έξι οχήματα προκειμένου να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Σε εξέλιξη είναι και τα πύρινα μέτωπα στην Ερμιονίδα στην Αργολίδα και στη Μόρια της Λέσβου με την εικόνα και στις δύο περιπτώσεις να κρίνεται από την πυροσβεστική «κάπως βελτιωμένη».

Υπο μερικό έλεγχο οι εστίες σε Λάρισα, Βόλβη, Πρέβεζα και Αλμυρό Βόλου

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές που ξέσπασαν σήμερα στην Αγιά της Λάρισας, τη Βόλβη Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Γεώργιο, στον δήμο Ζηρού στην Πρέβεζα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στα κατά τόπους πύρινα μέτωπα.

Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά που ξέσπασε στην στην περιοχή Γαβριανή στον Αλμυρό Βόλου όπού επιχειρούν ακόμα επίγειες δυνάμεις.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1803509304848248853}

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1803480011799982520}

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τις 18:00 την Τρίτη ως τις 18:00 την Τετάρτη 19 Ιουνίου εκδηλώθηκαν 62 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σημειώνεται ότι για αύριο Πέμπτη, 20 Ιουνίου παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα και περιοχές της Κορινθίας, Λακωνίας, Βοιωτίας, στη Λέσβο, τη Χίο και τα Ψαρά.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1803379766260543546}