Ελλάδα

Συναγερμός για τις φωτιές: Περιπολίες στις «κόκκινες» περιοχές και τσουχτερά πρόστιμα

Συναγερμός για τις φωτιές: Περιπολίες στις «κόκκινες» περιοχές και τσουχτερά πρόστιμα Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εστίες κινδύνου για φωτιά μεγάλα τμήματα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και δυτική Αττική, λόγω της αδυναμίας να καθαριστούν οικόπεδα και δασικές εκτάσεις.

Πολύ δύσκολο προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι αφού για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, σήμερα περιοχές έχουν βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού πέντε μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Λόγω της αδυναμίας της πολιτικής προστασίας και των δήμων να καθαρίσουν τα οικόπεδα και τις δασικές εκτάσεις, παρά τις εξαγγελίες και τα εκατομμύρια των κοινοτικών επιδοτήσεων που έχουν λάβει ήδη, μεγάλα τμήματα στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και στη δυτική Αττική από την πλευρά των Βιλίων και της Μάνδρας θεωρούνται εστίες κινδύνου για αυτό και η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων και περιορισμούς στην κυκλοφορία. Επίσης γίνονται έλεγχοι στις «κόκκινες» περιοχές με εναέρια μέσα και πεζές περιπολίες από τους δασοπυροσβέστες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επιβολή διοικητικών προστίμων αλλά και η αυστηροποίηση των προστίμων (από 500 έως 50.000 ευρώ) καθώς και η αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα εμπρησμού. Επί τούτου σημειώνεται ότι η αρμόδια διεύθυνση αντιμετώπισης εμπρησμών της Πυροσβεστικής προχώρησε σε τουλάχιστον 7 συλλήψεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιβάλλοντας παράλληλα πολλά πρόστιμα σε υπαίτιους στην Κρήτη, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Καρδίτσα, τη Μαγνησία στο Κιλκίς κτλ.

Εξοπλισμός

Στο επιχειρησιακό σκέλος περιλαμβάνονται 10 µεσαίου τύπου πυρόσβεσης ελικόπτερα, 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair DHC 515, 7 αεροσκάφη Canadair CL 415 αναβαθμισμένα, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη Σταθερής Πτέρυγας, 300 οχήµατα Επιτήρησης αγροδασικών αεριοχών για τη ∆ασική Υπηρεσία, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα και λοιπά μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά µέσα περιπολίας και αποµάκρυνσης πολιτών και 776 οχήµατα ακόμη οχήματα υποστήριξης.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 83 οχήματα (8 μικρά λεωφορεία, 38 μεγάλα λεωφορεία, 37 ασθενοφόρα) της ΕΛΑΣ, 140 οχήματα (5 βοηθητικά οχήµατα, 88 οχήµατα, 28 λεωφορεία µεταφοράς 19 µοτοσικλέτες) για το Λιμενικό Σώμα όπως επίσης και 29 πλωτά μέσα για τη µεταφορά πολιτών.

Επιπλέον έγινε προµήθεια µέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισµού των πυροσβεστών, αποκτήθηκαν 23 πτυσσόμενες γέφυρες, κινητός υγειονομικός εξοπλισμός και υποδομή σε περίπτωση προσωρινής διαµονής πληθυσµού µετά την εκδήλωση καταστροφών.