Ελλάδα

Καμπανάκι Κολυδά για ξηρές καταιγίδες που αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς

Καμπανάκι Κολυδά για ξηρές καταιγίδες που αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς Φωτογραφία: eurokinissi
Ο κίνδυνος φωτιάς εν μέσω καλοκαιριού επιτείνεται και από τις ξηρές καταιγίδες τονίζει ο Θοδωρής Κολυδάς και μάς εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε.

Με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, κρούει τον κώδωνα για τον κίνδυνο φωτιάς που μπορεί να προκληθεί από τις ξηρές καταιγίδες που εμφανίζονται συχνά πυκνά στην ατμόσφαιρα. 

Το άγνωστο σε πολλούς φαινόμενο των ξηρών καταιγίδων αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς τους καλοκαιρινού μήνες με τους κεραυνούς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση. 

Όπως εξηγεί ο ειδικός «Πολλές φορές τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από την χώρα μας διέρχονται διαταραχές που προκαλούν βροχές και καταιγίδες αλλά με σχετικά μικρά ύψη υετού. Παρόλα αυτά κατά την διέλευση των διαταραχών έχουμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς που προκαλούν φωτιές σε αρκετές περιοχές.»

{https://x.com/KolydasT/status/1805178489462501572}

Με απλά λόγια οι ξηρές καταιγίδες συνδέονται με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με κεραυνούς και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή. Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους. Με αυτά τα δεδομένα που επικρατούν κατά κόρον στη χώρα μας το καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν ακούμε κεραυνούς και βροντές αλλά δεν βλέπουμε ίχνος βροχής. 

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για αύριο Τετάρτη - Οι «πορτοκαλί» περιοχές 

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου , σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

{https://x.com/pyrosvestiki/status/1805548044701651216}

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν φωτιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.