Ελλάδα

Καιρός: Πόσο θα κρατήσει ο καύσωνας διαρκείας - Οι περιοχές που είναι καμίνι

Καιρός: Πόσο θα κρατήσει ο καύσωνας διαρκείας - Οι περιοχές που είναι καμίνι
Σε «καμίνι» διαρκείας έχει μετατραπεί η χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ο καιρός του καλοκαιριού δείχνει πλέον ότι η ζέστη έρχεται για να μείνει.

Σε «καμίνι» διαρκείας έχει μετατραπεί η χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ο καιρός του καλοκαιριού δείχνει πλέον ότι η ζέστη έρχεται για να μείνει. Μπορεί να μην υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες, ωστόσο η παρατεταμένη διάρκεια της ζέστης θα δοκιμάσει ανθρώπους και κατασκευές.

Σύμφωνα με το meteo, οι πολύ θερμές για την εποχή καιρικές συνθήκες -ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή (12/07). Βέβαια όλα δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν και για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Ειδικά στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα, η επικινδυνότητα λόγω της θερμής επιβάρυνσης θα φτάσει σε «πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο».

«H επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη», τονίζει το meteo.

Οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία ανάλογα με το επίπεδο της θερμής επιβάρυνσης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - meteo.gr

GR_day1_HEAT-ALARM_warnings_levels_MALE_ADULT_zabt6l1564bk_e9de2.png

Αναφέρει ακόμη πως στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για τους άνω των 65 και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Οι πέντε πόλεις που θα «ψηθούν» έως τη Δευτέρα (15/07)

Για «μαραθώνιο ζέστης» προειδοποιεί την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας και παρουσιάζει τις αναμενόμενες θερμοκρασίες των επόμενων ημερών σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας. Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι τιμές των θερμοκρασιών σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να έχουν αποκλίσεις.

Η πορεία της θερμοκρασίας σε 5 πόλεις μέχρι τη Δευτέρα (15/7) από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια.

450839946_10161718766657790_6925114279104067605_n_b2f66.jpg

Την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς ακόμα και με μια σπίθα, περιέγραψε ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως τόνισε, ο θερμός και ξερός καιρός αυξάνουν πάρα πολύ την ευκολία να υπάρξει πυρκαγιά και οι συνθήκες αυτές φαίνεται πως θα επικρατούν σε σταθερή βάση το φετινό καλοκαίρι.

Σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ένα πάρα πολύ επικίνδυνο μείγμα που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο μιας πυρκαγιάς εφόσον ξεσπάσει.

«Είναι όλα πάρα πολύ εύφλεκτα, χρειάζεται μία σπίθα για να υπάρξει φωτιά και κάτω από αυτές τις συνθήκες η φωτιά ακόμη και με μέτρια ένταση ανέμων και ασθενείς ανέμους, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δυναμική, να παντρευτεί πολλές φορές με την ατμόσφαιρα και να έχουμε δασικές πυρκαγιές όπως είχαμε το 2021, θα θυμίσω, που δεν είχαμε ιδιαίτερες εντάσεις όταν δυστυχώς εκδηλώθηκε» ανέφερε ο κ. Γιάνναρος στο Πρώτο Πρόγραμμα.