Ελλάδα

Γενικό Χημείο του Κράτους: Μπαράζ ελέγχων το 2024 - Πάνω από 2.000 δειγματοληψίες

Γενικό Χημείο του Κράτους: Μπαράζ ελέγχων το 2024 - Πάνω από 2.000 δειγματοληψίες
Όλο το προηγούμενο διάστημα το Γενικό Χημείο του Κράτους προχώρησε στη διενέργεια δειγματοληψιών στην εσωτερική αγορά, ελέγχοντας καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλες αρχές.

Επίσης, πραγματοποίησε επιθεωρήσεις σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, εξέδωσε άδειες λειτουργίας μονάδων παραγωγής και εργαστηρίων, και διεξήγαγε έγκαιρους και αξιόπιστους χημικούς εργαστηριακούς ελέγχους σε προϊόντα και υλικά για τη συμμόρφωσή τους με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για το σύνολο του 2024, το Γενικό Χημείο έχει θέσει φιλόδοξους στόχους. Προβλέπεται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 650 στοχευμένων επιθεωρήσεων, με 400 από αυτές να αφορούν χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, και 250 να αφορούν επιθεωρήσεις καυσίμων πλοίων. Μέσω αυτών των επιθεωρήσεων, επιδιώκεται η επιτάχυνση και βελτίωση των διαδικασιών εμπορικών συναλλαγών, η μείωση του χρόνου αυτόματου τελωνισμού και η διασφάλιση εκσυγχρονισμένων και απλουστευμένων διαδικασιών για τη μετακίνηση εμπορευμάτων. Επιπλέον, προωθείται η αξιοποίηση της ψηφιακής διεπαφής μεταξύ του τελωνειακού συστήματος και της βάσης δεδομένων της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και η ενίσχυση του θεσμού του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα.

Επιπλέον, το 2024 έχει προγραμματισθεί η εξέταση του 70% των επιχειρησιακών δειγμάτων αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη, καπνικών, τροφίμων και υλικών σε επαφή με τρόφιμα, χημικών και βιομηχανικών προϊόντων εντός 25 ημερών από την παραλαβή τους, ενώ για τα ενεργειακά προϊόντα εντός 20 ημερών. Προγραμματίζεται η διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά και ο εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον 450 δειγμάτων σε εξειδικευμένα θέματα τελωνειακού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι το 90% των Δελτίων Χημικών Αναλύσεων (ΔΧΑ) θα εκδίδεται εντός 30 ημερών από την παραλαβή των δειγμάτων.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η σύνταξη σχεδίου πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων, η μελέτη της αυθεντικότητας του μελιού των ελληνικών νησιών, αλλά και η μελέτη της μετανάστευσης φθαλικών εστέρων και άλλων πλαστικοποιητών από υλικά σε επαφή με τρόφιμα και την τυποποίηση διαδικασίας δειγματοληψίας ναρκωτικών.