Ελλάδα

«Χρυσός» τα φρούτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

«Χρυσός» τα φρούτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα αγροτικά προϊόντα με τα φρούτα εποχής να πρωταγωνιστούν, καθώς πωλούνται 10% -15% πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι καταναλωτές όπως αναφέρουν στο Dnews είτε έχουν μειώσει κατά πολύ τις ποσότητες που αγοράζουν, είτε δεν αγοράζουν ορισμένα φρούτα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ ακριβές όπως τα κεράσια, οι φράουλες και τα βερύκοκα.

Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί πολίτες είναι πως παρότι γνωρίζουν ότι στις αγορές και στις λαϊκές είναι πιο φθηνά συγκριτικά με τα σούπερ μάρκετ, λόγω των ωραρίων στη δουλειά δεν έχουν την δυνατότητα να ψωνίσουν απο εκεί.

frouta1_e4ef3.jpeg

Οι τιμές στα «καλοκαιρινά» φρούτα

* Πεπόνι: 1 ευρώ το κιλό, 3,32 ευρώ το κιλό το βιολογικό
* Καρπούζι: 0,53 – 2 ευρώ το κιλό
* Μάνγκο: 3,07 ευρώ το κιλό
* Βερίκοκα: 3,25 ευρώ το κιλό
* Κεράσια: από 5,58 ευρώ το κιλό
* Φράουλες: 4 – 4,50 ευρώ το κιλό
* Ροδάκινα: 2,35 - 2,80 ευρώ το κιλό

frouta2_7c335.jpeg

«Για ένα κιλό κεράσια πρέπει να δώσουμε τουλάχιστον 5,50 ευρώ. Για φράουλες το ίδιο, για τα βερίκοκα 3,50 ευρώ. Ξέρουμε ότι στη λαϊκή είναι πιο φθηνά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ψωνίσουμε από εκεί γιατί σχολάμε το απόγευμα. Αναγκάστηκα παίρνουμε κάποια φρούτα από το σούπερ μάρκετ, αλλά πολύ μικρές ποσότητες», δηλώνει καταναλωτής στο Dnews.

frouta3_6b417.jpeg

Μειωμένη παραγωγή

Οι τιμές στα φρούτα του καλοκαιριού έχουν ανατιμηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού ενώ οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην παραγωγή αντιμετωπίζουν τα πυρηνόκαρπα όπως τα κεράσια, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα όπου παρουσίασαν μείωση λόγω της ακαρπίας και των φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οι βασικότεροι λόγοι των ανατιμήσεων είναι οι κλιματικές συνθήκες ευνόησαν την καρπόδεση με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή, οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα και φυσικά η αισχροκέρδεια από πλευράς μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.