Ελλάδα

Καύσωνας και στις θάλασσες - Βράζουν Ιόνιο και ΝΑ Αιγαίο

Καύσωνας και στις θάλασσες - Βράζουν Ιόνιο και ΝΑ Αιγαίο Φωτογραφία: EUROKINISSI
Καιρός: «Καμίνι» η χώρα τα επόμενα 24ώρα - Μέχρι και η θάλασσα «βράζει»

Η επέλαση του καύσωνα συνεχίζεται ακάθεκτη καθώς όσο προχωρούν οι μέρες τόσο αυξάνεται ανοδικά η θερμοκρασία με τον υδράργυρο να χτυπά 41αρια και οι προγνώσεις να δείχνουν ότι αύριο θα δούμε και τα πρώτα 43αρια. 

Ο Ιούλιος όμως εκτός από τον συνηθισμένο καύσωνα φέρνει και κάτι καινούργιο μαζί του, που έχει ενδιαφέρον να το σημειώσουμε ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που δεν πέφτουν όλο το 24ωρο. Ο λόγος για το μέχρι πρότινος άγνωστο στη χώρα μας καύσωνα της θάλασσας που πλέον εμφανίζεται και επί ελληνικού εδάφους καθώς τελευταία είχε καταγραφεί στην Δυτική Μεσόγειο αλλά και τη Βόρεια Θάλασσα. 

Καύσωνας της θάλασσας: Η εξήγηση για τα ζεστά νερά που καταγράφονται σε παραλίες 

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκτυο για τον καιρό και το κλίμα Climatebook.gr η εικόνα του καύσωνα της θάλασσας αποτυπώνεται και στα γραφικά που προκύπτουν από σχετικές μελέτες. Όπως θα δείτε στα γραφήματα είναι ξεκάθαρη η αυξητική τάση στις θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Μεσόγειο θάλασσα στα μέσα Ιουλίου 2024.

KAUSONAS THALASSA 1 bcd1c

Στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται απο 29°C – 31°C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 6°C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4°C στα νοτιοανατολικά. Σχετικά μικρότερες αλλά επίσης ακραίες τιμές απόκλισης της θερμοκρασίας της θάλασσας καταγράφουν οι δορυφόροι και στη περιοχή του Ιονίου Πελάγους αλλά και στη Τυρρηνική θάλασσα (έως 4°C), με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται απο 27-29°C.

KAUSONAS THALASSA 2 7f208

Οι μόνες περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα είναι το Αιγαίο, όπου η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού διατηρεί τις θερμοκρασίες γύρω τους 24 °C, και το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου (πχ. κόλπος των ΛεόντωνΒαλεαρίδες νήσοι), όπου παρατηρούνται και αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας (περίπου -1°C), επίσης λόγω της επίδρασης των τοπικών ισχυρών βόρειων ανέμων.

{https://www.facebook.com/climatebookgr/posts/pfbid02CTVrMFSoKTSxJsQsAYgZdPVHmHB5r63Ho8muyEL2xeG9JcfLGaH8S3FT9qmtEikXl}