Ελλάδα

Παζάρια στο ευρωκοινοβούλιο: Οι Πράσινοι δείχνουν φον ντερ Λάιεν, διαρροές από τους Φιλελεύθερους

Παζάρια στο ευρωκοινοβούλιο: Οι Πράσινοι δείχνουν φον ντερ Λάιεν, διαρροές από τους Φιλελεύθερους Φωτογραφία: epa
Οι Πράσινοι αν και είχαν «κυνηγήσει» τη φον ντερ Λάειν στην υπόθεση των εμβολίων, θα την ψηφίσουν...

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας στο ευρωκοινοβούλιο που θα κρίνει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και είναι πιθανόν να το καταφέρει με τη βοήθεια των Πρασίνων.

Προκειμένου να παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν, χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον 361 εκ των 720 ευρωβουλευτών. Αν την ψηφίσουν όλοι οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (188), των Σοσιαλιστών (136) και του Renew (77), θα έχει 401 ψήφους. Όμως, η ψηφοφορία είναι μυστική και κάποιοι από αυτούς αναμένεται να μην ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή. Επίσης, ήδη ορισμένοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα τη στηρίξουν.

Για να εκλεγεί άνετα, ίσως χρειαστεί κάποια υποστήριξη από τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, ή από τους Πράσινους.

Οι δεύτεροι, ανακοίνωσαν ότι τελικά θα την ψηφίσουν, καθώς «έχουμε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την #EUGreenDeal, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία της δημοκρατίας». «Κρατάμε την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία», επισημαίνουν σε ανάρτησή τους στα social

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Δικαστήριο της ΕΕ, στην υπόθεση των εμβολίων κατά της Covid-19, αποφάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς. 

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει μεταξύ άλλων και ευρωβουλευτές των Πρασίνων... 

{https://x.com/GreensEFA/status/1813888983106994468}

«Ναι» και από τους Φιλελεύθερους, αλλά με διαρροές

Πηγή από το Renew επιβεβαίωσε στο Euronews ότι το κόμμα θα υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν στη μυστική ψηφοφορία, αλλά παραδέχθηκε ότι περίπου 10 από τους 77 ευρωβουλευτές της ομάδας μπορεί να επιλέξουν την αποστασία.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές της ιρλανδικής Fianna Fáil, οι οποίοι θα ψηφίσουν κατά της Γερμανίδας, για τη στάση της στον πόλεμο στη Γάζα.

Το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) της Γερμανίας είναι επίσης πιθανό να αντιταχθεί στην υποψηφιότητά της.

Το ECR ζητά «ελεύθερη ψηφοφορία»

Η ακροδεξιά ομάδα του ECR ζητά ελεύθερη ψηφοφορία, αλλά επισημαίνει ότι πολλοί θα ψηφίσουν κατά της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν.

{https://x.com/ecrgroup/status/1813887352881684778}

Είναι καθοριστικό πού θα πάνε τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, που διαθέτουν τις 24 από τις 78 έδρες του ECR.

Στηρίζουν οι Σοσιαλιστές

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, υποστηρίζουν την φον ντερ Λάιεν. Η υποστήριξη ήταν αναμενόμενη αλλά και αναγκαία.

{https://x.com/TheProgressives/status/1813891090673734141}