Ελλάδα

Η Επιθεώρηση Εργασίας κουκούλωσε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης

Η Επιθεώρηση Εργασίας κουκούλωσε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης Φωτογραφία: Pexels Photo by Engin Akyurt
Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έπεσε κατά τη διάρκεια εργασίας μία εργαζόμενη στον Έβρο η οποία έκανε καταγγελία στην αστυνομία αλλά όχι στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν.

Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2021 υπάρχει ο νόμος Χατζηδάκη 4808/2021 για το «mobbing» (εκφοβισμός/παρενόχληση) στον χώρο εργασίας τον οποίο μάλλον δεν γνωρίζουν. Με τον νόμο αυτόν εισάγεται αυτοτελή απαγόρευση (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένη από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. λόγω φύλου).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο εργοδότης στον Έβρο μηνύθηκε από εργαζόμενο για άγριο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μετά από αρκετά σκηνικά καθημερινής κλιμάκωσης της παρενόχλησης, προ ημερών χίμηξε επάνω της και με βίαιο τρόπο της επιτέθηκε σεξουαλικά. Η εργαζόμενη αντέδρασε και κατέφυγε άμεσα στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλλε καταγγελία.

Τις ημέρες που ακολούθησαν προσέφυγε και στην Επιθεώρηση Εργασίας Αλεξανδρούπολης προκειμένου να καταγγείλει το περιστατικό. Την απέτρεψαν να κάνει καταγγελία λέγοντάς της ότι δεν έχουν ενημέρωση διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, με αποτέλεσμα η εργαζόμενη να φύγει άπρακτη.

Όπως αναφερει σε σχετική ανάρτηση στα social media η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας είναι έκθετη, εφόσον έχει ανεκπαίδευτους επιθεωρητές σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, τρία (3) ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Διαφορετικά, φέρει βαρύτατη η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας Έβρου διότι ειπώθηκε ένα τόσο μεγάλο ψέμα στην εργαζόμενη, λειτουργώντας αποτρεπτικά και όχι υποστηρικτικά προς εκείνη.

NETWORK