Ελλάδα

«Καζάνι που βράζει» η Μονή Εσφιγμένου: Η ΕΛΑΣ ζήτησε άδεια για να διώξει τους «καταληψίες», το έγγραφο

Διαμαρτυρία για την Ι.Μ. Εσφιγμένου το 2017 Διαμαρτυρία για την Ι.Μ. Εσφιγμένου το 2017 Φωτογραφία: Intime
Καζάνι που βράζει η Μονή Εσφιγμένου έπειτα από την άδεια που ζήτησε η ΕΛΑΣ στην Ιερά Επιστασία ώστε να προχωρήσει σε επιχείρηση έξωσης

Με έγγραφό του - που αποκαλύπτει το thesstoday - o Αστυνομικός Σταθμός Καρυών αίτηθηκε την περασμένη Τρίτη από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ειδική άδεια προκειμένου να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό γίνεται αναφορά σε συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων - μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής - γεγονός που έχει κινητοποιήσει πλέον και τους 118 γέροντες της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

thesstoday_a69d1.JPG

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση και έχουν κόψει κάθε επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από την περίοδο εκείνη, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Τριάντα χρόνια μετά και συγκεκριμένα από το 2002 και εξής, η αδελφότητα κηρύχθηκε «παράνομη» με τους μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου να χαρακτηρίζονται έκτοτε «καταληψίες», καθώς τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν από το Μοναστήρι.

Την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της μονής, η οποία έχει έδρα τις Καρυές.

Μιλώντας στο thesstoday.gr, ο γέροντας Μεθόδιος - ένας από τους καταδικασθέντες για τα εκτεταμένα επεισόδια του 2013 - δηλώνει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, οι μοναχοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

Σύμφωνα πάντα με τον γέροντα Μεθόδιο, «εάν οι Πατέρες των Μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Έλληνες να πολεμήσουν τους Έλληνες μοναχούς, να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν. Και ό,τι θέλει ας γίνει.

»Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα και αυτά τα παρακινούν οι Μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

«Μας κατηγορούν, λένε ψέματα για Ρώσους και ΧΑ»

«Δεν έχουμε κάτι ούτε με την Ιερά Κοινότητα ούτε με το Πατριαρχείο. Τα έχουμε με τους ανθρώπους. Εμείς δεχόμαστε μόνο αυτά που άφησαν οι Άγιοι Πατέρες. Μας κατηγορούν για πράγματα που δεν ισχύουν, ότι εμείς εκπαιδεύουμε Ρώσους. Εμείς όποιος και να έρθει θα τον φιλοξενήσουμε, θα του δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάει. Και Τούρκος να είναι, θα του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό. Και αυτό γίνεται με τον δικό μας τον κόπο, γιατί μας έχουν πάρει τα πάντα. Πολλές φορές δεν έχω ούτε 5 ευρώ να πάρω κάτι για το γεροντάκι. Υποχρεώνω τους άλλους αδελφούς που μας βοηθάνε», αναφέρει.

Και συμπληρώνει: «Τί ήρθαν να κάνουν στο Άγιο Όρος; Εδώ δεν ήρθαμε να μαζέψουμε χρήματα όπως αυτοί, να παίρνουν όλα τα έσοδα της Μονής δύο άτομα. Τί τα κάνουν; Εμένα με έχουν δικάσει 65 φορές. Είναι αυτό κατά Θεόν; Είναι αυτοί Μοναχοί στο Άγιο Όρος; Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν. Απλώς λέμε αυτά που λέμε. Αυτοί κάθε λίγο λένε ψέματα, ότι δήθεν κρύβουμε τον Νίκο Παππά (σ.σ. καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής), ότι εκπαιδεύουμε Ρώσους κομάντος, αν είναι δυνατόν. Και τα λένε στον κόσμο και μετά πηγαίνουν έξω και μιλάνε περί αγάπης. Ποια είναι η αγάπη; Δηλαδή όταν δεν μπορώ να πείσω τον άλλον να έρθει μαζί μου, να τον κάνω να πεθάνει από την πείνα; Αυτή είναι μοναχική - χριστιανική αγάπη; Προς θεού. Αν είναι έτσι το Άγιο Όρος, λυπάμαι».