Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Πότε θα πέσουν οι άνεμοι

Φωτιά στην Εύβοια: Πότε θα πέσουν οι άνεμοι
Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Αφράτι Εύβοιας εν μέσω ισχυρών ανέμων, πότε θα υποχωρήσουν

Μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 31/07, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει νέο πύρινο μέτωπο εξαιτίας των ανέμων και κινείται προς το χωριό Καμάρι, τη στιγμή που οι πυροσβέστες δημιουργούσαν ζώνες για να αντιμετωπίσουν τις πυρήνες φλόγες που κινούταν απειλητικά προς το χωριό Αφράτι. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Πισσώνα και κινήθηκε πολύ γρήγορα προς το Αφράτι καίγοντας στην πορεία της πευκοδάσος και αγρολιβαδικές εκτάσεις.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 170 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων, 50 οχήματα, 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Στη μάχη κατά της πυρκαγιάς συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό των δύσκολων πυρομετεωρολογικών συνθηκών εν μέσω των οποίω εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο είναι όσα δήλωσε  κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης. «Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι δυνάμεις μας έχουν αντιμετωπίσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχη με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια» σημείωσε ο κ. Βαρθακογιάννης.

«Η δυσκολότερη εξ αυτών, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων εξελίσσεται στην Εύβοια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 bf, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.»

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια εν μέσω ισχυρών ανέμων - Πότε θα κοπάσουν τα μποφόρ 

fotia 2 euboia c048d

Την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς και την ενίσχυση του μεγέθους της ευνοούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, Εύβοιας, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση, από τα 4-5 μποφόρ που πνέουν τις απογευματινές ώρες με ριπές στα 50-55 χλμ/ώρα, στα 2-3 μποφόρ τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08.

Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων αναμένεται εκ νέου από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι ριπές του άνεμου κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08 όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 χλμ/ώρα, ενώ σταδιακά από τις πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 01/08 οι ριπές του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40-50 χλμ/ώρα.

{https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/pfbid02p5sV6daXnvyjeft2LK4t1o6uAnaegvf5Mnyf896kghgS6AkhugV4STcQFnmNZrC3l}