Ελλάδα

Στις φλόγες (ξανά) η Εύβοια: Η φωτιά καταστρέφει πυκνό πευκοδάσος - Απόκοσμες εικόνες

Στις φλόγες (ξανά) η Εύβοια: Η φωτιά καταστρέφει πυκνό πευκοδάσος - Απόκοσμες εικόνες Φωτογραφία: EUROKINISSI
Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους και μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο.

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της Ευβοίας, που για μία ακόμα φορά παρακολουθούν το νησί τους να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Πισσώνα μαίνεται ανεξέλεγκτη και οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν μία ακόμα ολονύχτια μάχη.

Η φωτιά σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Kατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους.

eyboia5_e63bc.jpg

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, φτάνοντας μέχρι την Αττική.

«Ευελπιστούμε ότι όσο πέφτει η νύχτα και θα έχει περισσότερη υγρασία και οι άνεμοι δεν θα είναι τόσο οι ισχυροί, ώστε οι συνάδελφοι να μπορέσουν να την περιορίσουν» δήλωσαν από την Πυροσβεστική.

eyboia3_a3221.jpg

Διευκρίνισαν ωστόσο ότι κύριο μέτωπο δεν υπάρχει αλλά η φωτιά καίει γύρω από τα χωριά και έχει γίνει διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων νότια του Πισσώνα, ώστε να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ωστόσο και αυτή την ώρα στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 183 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και Μολδαβοί πυροσβέστες που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών, με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα. Στην κατάσβεση επιχειρεί και μεγάλος αριθμός εθελοντών ενώ μέχρι τη δύση του Ηλίου επιχειρούσαν και 19 εναέρια Μέσα.

eyboia2_e6796.jpg

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε καλαμιές αλλά σύντομα το πύρινο μέτωπο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις οδηγώντας σε εκκενώσεις τεσσάρων χωριών. Στάλθηκαν τρία μηνύματα από το 112, ένα για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα και δύο ακόμα για τις εκκενώσεις των περιοχών Αφράτι, Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά.

{https://twitter.com/112Greece/status/1818656158426575220}

Προηγούμενο 112 καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Αφράτι να απομακρυνθούν προς Βασιλικό. Το πύρινο μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο και οι δυνάμεις σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν ενισχυθεί ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

{https://twitter.com/112Greece/status/1818618404841857293}

{https://twitter.com/laurentstb22/status/1818644404560613527}

eyboia1_a71c0.jpg

Στην Εύβοια ο Κικίλιας

Στην Εύβοια μεταβαίνει λόγω της πυρκαγιάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

eyboia-fwtox_14734.jpg

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02CYriotDmbrUAdUYuVnT2HcxtSkquvpVxMFsHodyGtLXvztvwrkMdamUZQeM7w1aNl}

Κλειστοί δρόμοι λόγω της φωτιάς

Λόγω του πύρινου μετώπου με απόφαση της Αστυνομίας έκλεισαν δρόμοι.  Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Πισσώνα – Βασιλικού. «Λόγω της φωτιάς έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Πισσώνα – Βασιλικού. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τα σήματα των ρυθμιστών τροχονόμων», αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.