Ελλάδα

Εξαρθρώθηκαν 14 συμμορίες: Ληστείες, διαρρήξεις, εκβιασμοί, τοκογλυφία - Δικογραφία για 132 άτομα

Εξαρθρώθηκαν 14 συμμορίες: Ληστείες, διαρρήξεις, εκβιασμοί, τοκογλυφία - Δικογραφία για 132 άτομα
Πώς δρούσαν οι συμμορίες, ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ το παράνομο οικονομικό όφελος.

Συνολικά 14 συμμορίες, που δρούσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες εξάρθρωσε η αστυνομία.

Έπειτα από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν 37 άτομα και ταυτοποιήθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις. Το παράνομο οικονομικό όφελος αυτών των εγκληματικών οργανώσεων ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ, εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε ξεπερνά τις 20.000 σελίδες και σχηματίστηκε σε βάρος συνολικά 132 ατόμων.

Τα μέλη των 14 συμμοριών μεταξύ άλλων εμπλέκονται σε: σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία, εκβίαση, τοκογλυφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων όπως και για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και Σαντορίνη. Συνελήφθησαν 35 Έλληνες και 2 αλλοδαποί, ενώ διακριβώθηκε ότι 21 από τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κρατούνται σε φυλακές.

Κάποια από τα μέλη των συμμοριών, προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδά τους, κατέβαλαν χρήματα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων – καταστημάτων, για ανακαινίσεις κατοικιών, για αγορές αυτοκινήτων και κατοικιών, καθώς και για εξαγορές ποινών.

{https://www.youtube.com/watch?v=td5sjxWbBKw}

Η δράση των 14 συμμοριών

Τα μέλη της μίας συμμορίας εμπλέκονται σε 2 ληστείες, 10 διαρρήξεις σπιτιών, 6 κλοπές οχημάτων και 3 πινακίδων κυκλοφορίας. Το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική δράση τους ξεπερνά το 1.476.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1.100.000 ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μίας κατοικίας.

Έβαζαν στο στόχαστρο σπίτια ατόμων με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό status. Χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα, τα οποία μετά την εγκληματική τους δράση τα έριχναν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.

Τα μέλη 11 εγκληματικών οργανώσεων είχαν συγκροτήσει μικρές και ευέλικτες ομάδες και διέπραξαν 7 ληστείες, 152 διαρρήξεις σπιτιών, εταιρειών και καταστημάτων, 315 κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων, 12 κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, κ.λπ.

Και αυτοί σε κάποιες περιπτώσεις έριχναν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου τα κλεμμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ή τα έκαιγαν.

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), έκρυβαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

{https://www.youtube.com/watch?v=aXOoS51dt1A}

Τα μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται σε 6 υποθέσεις τοκογλυφίας και έναν εκβιασμό. Εκμεταλλεύονταν οικονομικά ευάλωτα άτομα, παρέχοντας δάνεια με υπέρογκους τόκους (40%) και χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών, το παράνομο οικονομικό όφελος των οποίων ξεπερνά τις 19.500 ευρώ.

Άλλης συμμορίας τα μέλη ενέχονται στην κατάρτιση και διακίνηση πλαστών εγγράφων με σκοπό την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών.

Επιπλέον, 32 από τα μέλη των συμμοριών εμπλέκονται σε δεκαοκτώ 18 περιπτώσεις προμήθειας, κατοχής και διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, σε παράνομη κατοχή επτά πυροβόλων όπλων, σε περιπτώσεις προώθησης στο εσωτερικό της χώρας αλλοδαπών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε μία περίπτωση δωροδοκίας μάρτυρα ποινικής υπόθεσης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που έγιναν σε 34 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.780 ευρώ, 42 ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός, 50 χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ), μια χρυσή λίρα Αγγλίας, 6 κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινητά τηλέφωνα, δυο πιστόλια κρότου αερίου, 47 φυσίγγια κρότου, ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

klopimaia_f6ca4.jpg

opla_3942c.jpg

{https://www.youtube.com/watch?v=iot1N6-71L0}