Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστά τα φαράγγια στο Ρέθυμνο

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστά τα φαράγγια στο Ρέθυμνο Φωτογραφία: INTIME/ΑΡΧΕΙΟΥ/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Από τον σεισμό στην Κρήτη υπήρξαν ζημιές στο δημαρχείο στα Σφακιά.

Μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κρήτη η περιφέρεια Ρεθύμνου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα φαράγγια την Πέμπτη 29 Αυγούστου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «από την ΠΕ Ρεθύμνου ανακοινώνεται ότι, λόγω του σημερινού σεισμού μεγέθους 5,2 μεταξύ Γαύδου και Νοτίων ακτών νομού Ρεθύμνου, και σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα φαράγγια εντός των διοικητικών ορίων της ΠΕ Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 29/8/2024, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων εξαιτίας πιθανών μετασεισμών».

Σημειώνεται ότι στις 19: 29 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 11,6 χλμ. και το επίκεντρό του σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν 15 χλμ. ανατολικά- βορειοανατολικά της Γαύδου.

Ζημιές από το σεισμό σο δημαρχέιο Σφακίων

Στη Γαύδο δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για ζημιές όμως υπήρξαν ρωγμές στο δημαρχείο στα Σφακιά. Σύμφωνα με την δήμαρχο της Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ, «κουνηθήκαμε αρκετά κάποιοι φοβήθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μόνο για οικιακά σκεύη και ποτήρια που έπεσαν σε κουζίνες και καταστήματα».

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο Μιχάλης Σαρρής είπε επίσης ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, γίνονται οι σχετικές επικοινωνίες με χωριά και οικισμούς και αρμόδιους. Νιώσαμε πολύ έντονα το φαινόμενο. Ταρακουνηθήκαμε σοβαρά».
Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. «Ενημερώθηκα για κάποιες ρωγμές στο δημαρχείο, έστειλα μηχανικό να αξιολογήσει και θα ενημερώσω σχετικά. Πάντως άλλες προς το παρόν αναφορές για ζημιές δεν υπάρχουν».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον σεισμό

«Προ ολίγου, σεισμός μεγέθους 5,2 κοντά στη Γαύδο, στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νοτίως των Σφακίων. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος» σημείωσε σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Αναμένονται μετασεισμοί. Πάντως ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη. Αναμένουμε ειδήσεις από τη Γαύδο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο. Πλούσια η σεισμική ιστορία της Κρήτης, με στοιχεία από τη βαθιά αρχαιότητα έως τις μέρες μας» ανέφερε.
 
{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0DG9zeBSNBYKpMeuU5b349SjVmvEtghNyhLLnoDzuppZSeJsW4Bq4XMHjtiYETaWzl&id=100014233710134}