Ελλάδα

Σεισμός: Ο ψηφιακός χάρτης με όλα τα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας

Σεισμός: Ο ψηφιακός χάρτης με όλα τα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας
Έχει αυτή τη στιγμή 5.500 αναγραφές στον ελλαδικό χώρο

Δεδομένου ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη που καταγράφει όλα τα ενεργά ρήγματα που υπάρχουν διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) αποτελεί μια πρωτοβουλία άξια ανάδειξης. 

Ο δωρεάν ψηφιακός χάρτης που είναι διαθέσιμος ΕΔΩ περιλαμβάνει όλα τα τα ρήγματα της Ελλάδας και τα χαρακτηριστικά τους, αξιοποιώντας στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, ΑΠΘ και Πάτρας και το ΕΛΚΕΘΕ έχει προς ώρας 5.500 αναγραφές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία διακρίνονται ρήγματα με κόκκινο, με κίτρινο και με μοβ χρώμα.

Με μωβ χρώμα παρουσιάζονται τα λεγόμενα «σεισμικά ρήγματα» αυτά δηλαδή που αποδεδειγμένα σχετίζονται με έναν ή περισσότερους από έναν σεισμούς στην ενόργανη ή ιστορική περίοδο (είναι τα πλέον «επικίνδυνα»), με κόκκινο χρώμα τα «ενεργά ρήγματα» που αποτελούν εν δυνάμει πηγή μελλοντικού σεισμού, και με κίτρινο χρώμα τα «δυνητικά ενεργά ρήγματα», αυτά που έχουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν ενεργά ρήγματα. Πατώντας πάνω σε αυτές τις γραμμές, ο καθένας μπορεί να πάρει πληροφορίες για το κάθε ρήγμα.

«Μέχρι σήμερα έχει γίνει συστηματική δουλειά και αρκετά ενεργά ρήγματα έχουν αποκαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην Καθημερινή. «Ο ΟΑΣΠ πήρε την πρωτοβουλία να συστηματοποιήσει αυτή τη γνώση και να την αναπτύξει. Αυτή η βάση δεδομένων είναι μια πρώτη προσπάθεια να δούμε σε ένα χάρτη τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε». Όπως διευκρινίζεται ο χάρτης θα είναι δυναμικός, συνεχώς θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται.