Ελλάδα

Σούνιο: Αυτός είναι ο νέος φωτισμός του ναού του Ποσειδώνα (Εικόνες)

Σούνιο: Αυτός είναι ο νέος φωτισμός του ναού του Ποσειδώνα (Εικόνες) Φωτογραφία: INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Είκοσι χρόνια μετά, άλλαξε ο φωτισμός στον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Νέο φωτισμό απέκτησε ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, έπειτα από 20 χρόνια.

Ο προηγούμενος φωτισμός είχε γίνει το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Σήμερα, εγκαινιάστηκε το νέο έργο, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την επιμέλεια του έργου «υπογράφει» η Ελευθερία Ντεκώ- η διευθύντρια και σχεδιάστρια φωτισμού στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας- ενώ η Metlen Energy & Metals ανέλαβε τη μελέτη και την υλοποίησή του.

«Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η οπτική εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

sounio61_4093b.jpg

sounio62_5a9f5.jpg

sounio63_8bb4f.jpg

Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην προκαλούν οπτική όχληση στους επισκέπτες. Οι θέσεις των φωτιστικών, καθώς και οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου, επισημαίνει ακόμα το υπουργείο Πολιτισμού.

sounio30_f0797.jpg

sounio31_07d61.jpg

sounio32_58dbd.jpg

«Πρόκειται για μια παρέμβαση που ήταν επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του, γιατί αναδεικνύει τη μοναδική γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του, ενώ τα παράλληλα έργα στα σημεία εισόδου και εξόδου, θα επιτρέπουν σε όλους την ασφαλέστερη πρόσβαση», επεσήμανε στην ομιλία του Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο εξής λοιπόν θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά, είτε τον αντικρίζουμε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά, σ’ ένα έργο το οποίο επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ και η ομάδα της με την ίδια ευαισθησία που είδαμε στην ανάλογη παρέμβαση που έκανε στον Βράχο της Ακρόπολης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και με τον ίδιο σεβασμό στο περιβάλλον από τη φωτορύπανση στη διάρκεια της νύχτας. Τολμώ να πω ότι έτσι ο ναός του Ποσειδώνα αποκτά την εμβέλεια που θα είχαν οραματιστεί και οι πρόγονοί μας, ταυτόχρονα ωστόσο και τις συνθήκες για να εντάσσεται πια στη σύγχρονη ζωή με εκδηλώσεις όπως η σημερινή για παράδειγμα», συμπλήρωσε.

«Απόψε, αποδίδουμε στο ελληνικό και το διεθνές κοινό ολοκληρωμένη την φάση του προγράμματος, που αφορά στο κύριο τμήμα του ιερού και στο ναό του Ποσειδώνα. Ακολουθεί ο φωτισμός του τείχους, που προστατεύει το ακρωτήριο από την βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και του οικισμού, τον οποίο περικλείει. Ο φωτισμός του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του, χωρίς επιβλαβείς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, αναδεικνύει αποτελεσματικά και ομοιόμορφα τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του», επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ο τριπλάσιος, σε σχέση με το παρελθόν αριθμός φωτιστικών σωμάτων προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, χωρίς παράλληλα να προκαλεί φωτορύπανση. Η χρήση τεχνολογίας LED τα καθιστά φιλικά προς το περιβάλλον, προσφέροντας αυξημένη απόδοση και χρωματική προσαρμοστικότητα με σημαντική οικονομία στην ενέργεια, σε μεγάλη διάρκεια χρόνου», επεσήμανε ακόμα μεταξύ άλλων.

«Η σημερινή μέρα παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας. Ο σύγχρονος φωτισμός με σεβασμό στην αξία και ομορφιά του μνημείου αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Η μοναδική εικόνα που θα δούμε θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης σήμερα online, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά, το κάλλος έχει τις ρίζες του εδώ στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

sounio-10_814e6.jpg

sounio11_c4e8b.jpg

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου φωτισμού του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο έκλεισε με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, στην οποία συμμετείχαν ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών.

sounio-synavlia3_50c06.jpg

sounio-synavlia1_cb00b.jpg

sounio-synavlia2_8294b.jpg

Φωτογραφίες: INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ