Ελλάδα

Τραγικές εικόνες γύρω από δημόσιες υπηρεσίες: Μικροεγκληματικότητα και άθλιες συνθήκες υγιεινής

Τραγικές εικόνες γύρω από δημόσιες υπηρεσίες: Μικροεγκληματικότητα και άθλιες συνθήκες υγιεινής
Την ανησυχία και το φόβο τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι για την ασφάλεια των δημοσίων υπηρεσιών και των υπουργείων στο κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τραγικές τις εικόνες αλλά και τα περιστατικά που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας της μικροεγκληματικότητας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής.

Η απόπειρα αυτοκτονίας αλλοδαπού την περασμένη εβδομάδα από μπαλκόνι πολυκατοικίας στην οδό Αχαρνών στο πλάι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν άλλο ένα καθημερινό περιστατικό με τους υπαλλήλους να υποστηρίζουν ότι το κτίριο χρησιμοποιείται ουσιαστικά περιστασιακά από τοξικομανείς ή άστεγους ως ορμητήριο για να διαπράττουν κλοπές στη γύρω περιοχή. 

Λίγα μέτρα πιο πάνω, στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, εργαζόμενοι στο υπουργείο και στις υπηρεσίες της οδού Μακεδονίας (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) έχουν πέσει θύματα πορτοφολάδων.

WhatsApp_Image_2024-09-18_at_2.12.38_PM_d08ff.jpeg

Στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το Dnews καταγράφονται πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Στην οδό Σατωβριάνδου προς την  Γ΄ Σεπτεμβρίου, στη νευραλγική διεύθυνση εσόδων και εισφορών του ΕΦΚΑ, το να προσεγγίσει κανείς από τη Μενάνδρου, τη Σωκράτους ή την πλατεία Βάθης μοιάζει σχεδόν αδύνατο αφού ο δρόμος έχει κυριολεκτικώς καταληφθεί από εκατοντάδες τοξικομανείς. 

Στην Σατωβριάνδου προς το κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Νικηφόρου όπου έδρευε το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, η διοίκηση του φορέα αναγκάστηκε να μεταφέρει τις υπηρεσίες στην οδό Πατησίων, λόγω διαπιστωμένης αδυναμίας του προσωπικού και των συναλλασσόμενων να πλησιάσουν στα γραφεία καθώς πρόκειται για τον δεύτερο «στέκι» τοξικομανών.

WhatsApp_Image_2024-09-18_at_2.12.37_PM_2_3435d.jpeg

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην παρακείμενη οδό Κουμουνδούρου, όπου η επί σειρά ετών λειτουργούσα Β’ Δ.Ο.Υ έκλεισε και έμεινε μόνο το Ταχυδρομείο, μεταξύ εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών. Ελάχιστοι πολίτες διέρχονται πλέον από την Κουμουνδούρου ή τη Νικηφόρου ενώ οι αστυνομικοί πραγματοποιούν μόνον εποχούμενες περιπολίες.     

Απέναντι από τον ΟΣΕ, στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ επί της Καρόλου χρήστες κοιμούνται δίπλα από την είσοδο ακόμη και τις εργάσιμες πρωινές ώρες. Στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αχαρνών (πρώην ΤΣΑΥ), κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα, στη γενική διεύθυνση των συντάξεων, οι κλοπές μονοπωλούν σε ημερήσια βάση το δελτίο συμβάντων.

WhatsApp_Image_2024-09-18_at_2.12.37_PM_1_ef17b.jpeg

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Α΄  Δ.Ο.Υ. Αθηνών στη στοά της οδού Αναξαγόρα πίσω από το δημαρχείο. Στον μικρό αυτόν δρόμο η διέλευση καθίσταται κυριολεκτικά απαγορευτική τα βράδια επειδή εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα κλοπιμαία και πολλές φορές τα πρωινά οι υπάλληλοι περιμένουν έως ότου το ΕΚΑΒ και οι αστυνομικοί μαζέψουν τους άστεγους από την είσοδο της εφορίας.

«Τα πράγματα είναι όντως τραγικά και για μας και για τον κόσμο και για τους κατοίκους ή τους επαγγελματίες που μας λένε ότι αν απομακρυνθούν οι δημόσιες υπηρεσίες από την Ομόνοια και τη γύρω περιοχή τότε θα καταρρεύσει πλήρως η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα» δηλώνει ο Αντώνης Νικολόπουλος, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας των υπαλλήλων του  ΕΦΚΑ και εργαζόμενος ο ίδιος στην οδό Ακαδημίας. 

WhatsApp_Image_2024-09-18_at_2.12.37_PM_2536f.jpeg

Κάνει λόγο για ελλείψεις στην αστυνόμευση με συνέπεια την αύξηση της εγκληματικότητας ωστόσο στέκεται και στο ότι οι ιδιοκτήτες κτιρίων στα νευραλγικά σημεία της πόλης δεν ενοικιάζουν εύκολα τους χώρους στο Δημόσιο.

WhatsApp_Image_2024-09-18_at_2.12.36_PM_2_20ab9.jpeg