Ελλάδα

Αυτά είναι τα ονόματα των κακοκαιριών που θα έρθουν: Από Alexandros μέχρι Zoe

Αυτά είναι τα ονόματα των κακοκαιριών που θα έρθουν: Από Alexandros μέχρι Zoe Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γιατί οι μετεωρολόγοι δίνουν ονόματα στις κακοκαιρίες.

Alexandros, Frida, Marinos, Zoe… Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των κακοκαιριών που θα βρούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ κατάρτισαν τη λίστα με τα ονόματα των κακοκαιριών για την περίοδο από τον φετινό Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Τα ονόματα που επέλεξαν, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με αλφαβητική σειρά, είναι: Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria, Yam, Zoe.

Από το 2021, η ΕΜΥ και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ συγκρότησαν την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων τα οποία προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής και της θερμής περιόδου κάθε χρόνου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Η ιδέα της ονοματοδοσίας στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1996 από ομάδα προγνωστών καιρού αριθμού Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, η οποία αργότερα εντάχθηκε στο σχετικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο (EUMETNET), με σκοπό να δημιουργηθούν κοινή κανόνες συνεννόησης, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς σε άρθρο στην ιστοσελίδα του.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα προγνωστικά κέντρα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ κάνουν εβδομαδιαίες- ή πιο συχνές όταν είναι απαραίτητο- συναντήσεις, στις οποίες συζητιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να επηρεάσουν την περιοχή.

Έτσι, αποφασίζεται η απόδοση ονόματος- ή όχι- σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο που αναμένεται. Σε περίπτωση που έχει ήδη δοθεί όνομα σε κακοκαιρία από άλλη ομάδα- για παράδειγμα της Κεντρικής Μεσογείου- αυτό υποχρεωτικά πρέπει να διατηρηθεί, επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Το σύστημα της ονοματοδοσίας θέτει σε επαγρύπνηση τον πολίτη, μέσω των ΜΜΕ και των social media, ενώ παράλληλα βοηθά τις εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και των πιθανών επιπτώσεών τους, με στόχο τη βέλτιση προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, συμπληρώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0JJrTMKsnkvYTWoQ8MzW4vi89oAR7vZA8ae5xmwCtYC6GwDwEgGFveUy8VgFjyjTtl&id=760859466}