Ελλάδα

Μηνύουν σεισμοπαθείς επειδή δεν κατάφεραν να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους

Μηνύουν σεισμοπαθείς επειδή δεν κατάφεραν να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους
Αντιμέτωποι με διώξεις είναι οι σεισμόπληκτοι σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων που δεν γκρέμισαν τα - «κόκκινα» από τον σεισμό του 2020 - σπίτια τους.

Μπορεί σε Ελασσόνα και Τύρναβο το κόστος της κατεδάφισης των σπιτιών να ανέλαβαν οι δήμοι, ωστόσο στα χωριά της Λάρισας τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ορισμένα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού γκρεμίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με ειδικό κονδύλι από το υπουργείο και τον ίδιο τον Δήμο.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που δεν κατεδαφίστηκαν στην πρώτη φάση και σήμερα παραμένουν μισογκρεμισμένα καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κατεδάφισης.

Είναι χαρακτηριστικό πως σεισμόπληκτη οικογένεια με άτομο με αναπηρία στο Κουτσόχερο, ειδοποιήθηκε πρόσφατα από την αστυνομία ότι υποβάλλεται μήνυση σε βάρος της διότι καθυστερεί να κατεδαφίσει το σπίτι ενώ απειλήθηκε και με υψηλό πρόστιμο.

Μήνυση είχε υποβληθεί όμβς και σε βάρος του ιερέα του χωριού καθώς δεν είχε βρει λύση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για να κατεδαφιστεί η εκκλησία του χωριού. Μάλιστα οι κάτοικοι χρειάστηκε να κάνουν έρανο για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνταν, ώστε να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης και να μπει στο αρχείο η μήνυση.