Ελλάδα

Στα χέρια της ΕΛΑΣ συμμορία που διέπραξε 121 διαρρήξεις στην Αττική

Στα χέρια της ΕΛΑΣ συμμορία που διέπραξε 121 διαρρήξεις στην Αττική
Συνελήφθησαν 14 μέλη της συμμορίας και επιπλέον 9 για άλλα αδικήματα, από τους οποίους οι 2 με ένταλμα σύλληψης για υπόθεση πυροβολισμών στη Δυτική Αττική στις 8 Σεπτεμβρίου. Είχαν πυροβολήσει πορτιέρη καταστήματος επειδή δε τους είχε αφήσει να μπουν στο μαγαζί.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 περιήλθαν πληροφορίες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών για τη δράση δομημένης ομάδας αποτελούμενη από περισσότερα από 15 μέλη και δύο επιχειρησιακές ομάδες, τα μέλη της οποίας, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Ηλιούπολης και διέπρατταν τετελεσμένες και σε απόπειρα κλοπές, από το εσωτερικό οικιών αφαιρώντας : α)
χρηματικά ποσά τα οποία διαμοιράζονταν μεταξύ τους, β) τιμαλφή, γ) ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλεφωνά, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κ.λ.π.) και δ) γενικότερα οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο από την κατοχή των παθόντων, τα οποία διέθεταν – μεταπωλούσαν άμεσα σε κλεπταποδόχους, με επιδίωξη οικονομικού οφέλους και συγκεκριμένα τον πορισμό εισοδήματο.

WhatsApp_Image_2024-09-25_at_1.09.41_PM_70711.jpeg

Τα μέλη της συμμορίας είχαν συγκεκριμένο επιχειρησιακό τρόπο δράση (modus operanadi) κατά την τέλεση των κλοπών και ειδικότερα :

1. Αρχικά «επιτηρούσαν εκάστη οικία» στην οποία θα εισέρχονταν με σκοπό τους να απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές αυτής από το εσωτερικό τους κατά την διάπραξη της κλοπής.

2. Εκτός από τις κατοπτεύσεις προηγούμενων ημερών, γινόντουσαν επιλογές οικιών στόχων και την ίδια μέρα δράσης τους, καθώς περιεργαζόντουσαν τις οικίες τις εκάστοτε περιοχής, με σκοπό να βρουν α) δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας, β) κατοικίες με προσβάσιμα μπαλκόνια για αναρρίχηση, γ) γειτονιές χωρίς διερχόμενους πολίτες την στιγμή της τέλεσης

Χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα διαφορετικών εταιρειών ενοικίασης, προκειμένου να μεταβαίνουν πλησίον των οικιών που θα πραγματοποιούσαν τις κλοπές, το οποίο λειτουργούσε και ως «μέτρο αντιπαρακολούθησης» έτσι ώστε και σε περίπτωση που εντοπιστεί το όχημα κατά τη διάπραξη της κλοπής, να μην μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης αυτού ή τα έτερα επιβαίνοντά μέλη της συμμορίας.

Επιπρόσθετα δύο μέλη της συμμορίας, είχαν το ρόλο του «ενδιάμεσου» στην σύναψη των μισθωτηρίων συμβολαίων των οχημάτων, όπου παραχωρούσαν τα προσωπικά τους στοιχεία, με επιδιωκόμενο στόχο οι αστυνομικές αρχές να μην συνδέσουν τα επιχειρησιακά μέλη που τελούσαν τις διαρρήξεις, με τα επιχειρησιακά μισθωμένα αυτοκίνητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγονταν μισθωμένα αυτοκίνητα καινούργιων χρονολογιών και τύπου SUV, ώστε τα μέλη της συμμορίας να μπορούν να διέρχονται από τις οικίες – στόχους, χωρίς να προκαλούν το ενδιαφέρον των διερχόμενων πολιτών.

Τα μέλη της συμμορίας επέλεγαν : α) διαμερίσματα ισογείου, στα οποία εισέρχονταν παραβιάζοντας κυρίως παράθυρα αυτών και β) διαμερίσματα 1ου και 2ου ορόφου, στα οποία αρχικά αναρριχιόντουσαν στα μπαλκόνια αυτών και μετέπειτα παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες τους.

Ο χρόνος τέλεσης των κλοπών των μελών της συμμορίας ήταν κατά το χρονικό διάστημα από την 18:00 ́ ώρα της 22:00 ́ ώρα έκαστης ημέρας.

WhatsApp_Image_2024-09-25_at_1.09.36_PM_c0f21.jpeg

Κατά τη διάρκεια των κλοπών, τα μέλη της συμμορίας : α) είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες των φούτερ ή καπέλα σε συνδυασμό με χειρουργικές μάσκες ή περιλαίμια μηχανών και β) φορούσαν πάντα γάντια εργασίας στα χέρια τους, «ως μέτρο πρόληψης», προκειμένου να μην ταυτοποιούνται τα δακτυλικά και παλαμικά τους αποτυπώματα, με σκοπό δυσχεράνουν το έργο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών προς την συμμετοχή τους στις κλοπές που πραγματοποιούσαν.

Τα μέλη της συμμορίας κατά την τέλεση των κλοπών είχαν σχεδόν πάντα τετραμελή σύνθεση και «διακριτούς ρόλους» ακόμα και όταν πραγματοποιούσαν τις κλοπές με εναλλαγή των μελών τους, οι διακριτοί τους ρόλοι παρέμεναν οι ίδιοι και συγκεκριμένα

(Α) Οδηγός του οχήματος διαφυγής : με αρμοδιότητα να γνωρίζει την εκ εκάστοτε περιοχή δράσης της συμμορίας καθώς και σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου μέλους της συμμορίας από αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρει άμεσα το όχημα σε μακρινό σημείο προκειμένου να μην συνδεθεί με την διαπραχθείσα κλοπή.

(Β) Τσιλιαδόρος : με αρμοδιότητα να ειδοποιούν τον οδηγό του οχήματος και τα δύο (2) επιχειρησιακά μέλη της συμμορίας που εισέρχονταν εντός της οικίας προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί και να αποχωρήσουν άμεσα προς το όχημα διαφυγής είτε πεζοί.

WhatsApp_Image_2024-09-25_at_1.09.32_PM_e7021.jpeg

(Γ) Επιχειρισιακά μέλη – φυσικοί δράστες της τέλεσης των κλοπών : με αρμοδιότητα τους να είναι αυτοί που πραγματοποιούσαν την φυσική κλοπή, οι οποίοι κατέχουν τις δεξιότητες α) της γρήγορης αναρρίχησης σε διαμερίσματα (1ου και 2ου ορόφου) καθώς και β) της γρήγορης παραβίασης παραθύρων και μπαλκονόπορτων, με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από περίοικους και έτερους κατοίκους των πολυκατοικιών. Τα μέλη αυτά είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στην διάπραξη διαρρήξεων με τον τρόπο της παραβίασης αλουμινένιων θυρών και μπαλκονόπορτων.

Τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν διαρρήξεις με μοναδικό μοτίβο:
θραύση μπαλκονόπορτας διαμερίσματος ή μονοκατοικίας με προηγηθείσα αναρρίχηση στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων) σε αποκλειστικό ωράριο δράσης σε επακριβώς προσδιορισμένη και όμοια γεωγραφική περιοχή η οποία μεταβαλλόταν χρονολογικά. Επιπλέον η στόχευση των οικιών αφορούσε στο ίδιο είδος κλοπιμαίων, ενώ ο τρόπος εισόδου παραπέμπει ευθέως στην χρήση των ίδιων διαρρηκτικών εργαλείων.

{https://www.youtube.com/watch?v=5le1lMO1li4}