Ελλάδα

Μαρινέλλα: «Ευελπιστούμε να μην αντιδράσει άσχημα ο εγκέφαλός της τα επόμενα 24ωρα» (βίντεο)

Μαρινέλλα: «Ευελπιστούμε να μην αντιδράσει άσχημα ο εγκέφαλός της τα επόμενα 24ωρα» (βίντεο) Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο εγκέφαλος είναι αυτή τη στιγμή ο συντονιστής, τα πρώτα 24ωρα είναι πολύ δύσκολα, είπε ο εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος για την Μαρινέλλα.

Ο Νίκος Καπραβέλος, εντατικολόγος και συντονιστής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου ανέλυσε το πρόβλημα υγείας της Μαρινέλλας και σημείωσε ότι [η μάχη δεν χάθηκε».

«Το μεγαλείο του ανθρώπου, εμείς στην εντατική δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή. Είναι ένας άνθρωπος που περνά αυτή τη στιγμή την πιο δύσκολη στιγμή» είπε αναφερόμενος στη Μαρινέλλα μετά το εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο που υπέστη πάνω στη σκηνή του Ηρωδείου το βράδυ της Τετάρτης.

Τα ιατρικά ανακοινωθέντα για την Μαρινέλλα

Η Μαρινέλλα νοσηλεύεται στο Υγεία και το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει πως «Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Οι θεράποντες ιατροί Ηλίας Κ. Πολιτάκης Ηλίας Ανδριανάκης»

Το πρώτο ανακοινωθέν ανέφερε πως η «Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) διακομίσθηκε στις 22:30 επειγόντως στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι υπέστη σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (αιμορραγία) και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει νοσηλευόμενη. Ο θεράπων ιατρός, Ηλίας Κ. Πολιτάκης».

«Δεν χάθηκε η μάχη»

Ο εντατικολόγος κ. Καπραβέλλος, πρόσθεσε πως «Παρά την ηλικία της πήρε τα ρίσκα που δεν είναι εύκολο να τα πάρει κανείς σε αυτή την ηλικία. Εγώ δεν θα το έκανα γιατί σε αυτές τις ηλικίες και το παραμικρό όταν υπερβάλλεις τον εαυτό σου, το πληρώνεις» είπε και πρόσθεσε ότι προτιμά τους ανθρώπους που παίρνουν ρίσκα και ζουν παρά αυτούς που εγκαταλείπουν τη ζωή λόγω ηλικίας.

«Με απόλυτο σεβασμό εγώ και οι συνάδελφοί μου θα έκαναν τα πάντα για να την κρατήσουμε στη ζωή. Ο εγκέφαλος είναι αυτή τη στιγμή ο συντονιστής, τα πρώτα 24ωρα είναι πολύ δύσκολα. Εξαρτάται πώς θα αντιδράσει ο υπόλοιπος εγκέφαλος από αυτή την αιμορραγία. Έχουμε 2 με 3, 24ωρα που ευελπιστούμε να μην αντιδράσει άσχημα. Από κει και πέρα αρχίζει ένας Γολγοθάς. Γιατί τα όργανα σε αυτή την ηλικία δεν έχουν τη δύναμη ενός νέου».

Πρόσθεσε ακόμα πως «οι δυσκολίες δεν σταματά και μετά τα 2-3, 24ωρα. Αλλά ειλικρινά μετά και από αυτή τη δύναμη που έδειξε αυτός ο άνθρωπος πιστεύουμε όλοι μας ότι θα τα καταφέρει». Σημείωσε πως «ουδέποτε έκλεισα την πόρτα ως ενατατικολόγος σε αυτές τις περιπτώσεις. Η επιστήμη έχει πολλά να προσφέρει.

Ακολουθούν με πολύ λεπτούς χειρισμούς αν θα πρέπει να αφαιρεθεί κάτι, με απόλυτο σεβασμό στον εγκέφαλο που είναι ο ηλεκτρικός διακόπτης αυτή τη στιγμή».
«Δεν χάθηκε η μάχη, έχω βγάλει ασθενείς από την εντατική με αντίστοιχες καταστάσεις» είπε επαναλαμβάνοντας το μεγαλείο της Μαρινέλλας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Μαρινέλλα εμφάνισε ξαφνική αδιαθεσία στο τρίτο τραγούδι και η συναυλία της απόψε στο Ηρώδειο αναβλήθηκε, καθώς οι γιατροί συνέστησαν περαιτέρω εξετάσεις. Η εταιρεία παραγωγής θα επανέλθει με νεότερα. Περαστικά!»

{https://twitter.com/gpstomusic/status/1839021211600208344}

Τι είναι το αιμορραγικό επεισόδιο

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή κατάσταση που συμβαίνει όταν σπάει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, προκαλώντας αιμορραγία εντός του εγκεφαλικού ιστού. Αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των συνολικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά είναι συνήθως πιο σοβαρό και επικίνδυνο για τη ζωή συγκριτικά με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκύπτουν από φραγμένα αιμοφόρα αγγεία.

Όπως είπε σήμερα ο Ματίνα Παγώνη, το κύριο και ύπουλο σύμπτωμα που έχει ένας άνθρωπος πριν το αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι η κεφαλαλγία, κοινώς πονοκέφαλος. Επειδή όμως πονοκέφαλο έχουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι σε διάφορες φάσεις της ημέρας, δεν είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να ανησυχήσει κάποιον και έτσι να καταλάβει ότι πλησιάζει εγκεφαλικό επεισόδιο.

{https://www.youtube.com/watch?v=eS02geO8C4E}

Διαφορές μεταξύ ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από θρόμβο που φράζει ένα αιμοφόρο αγγείο και διακόπτει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει και προκαλεί αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο. Αν και και οι δύο τύποι εγκεφαλικών βλάπτουν τον εγκέφαλο, το αιμορραγικό εγκεφαλικό έχει συχνά υψηλότερη θνησιμότητα και χειρότερες προοπτικές ανάρρωσης.

Τύποι αιμορραγικού εγκεφαλικού

Εγκεφαλική αιμορραγία: Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο, όπου η αιμορραγία συμβαίνει εντός του εγκεφαλικού ιστού. Συνηθισμένες αιτίες είναι η υπέρταση, τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες.

Ενδοκοιλιακή αιμορραγία: Αφορά την αιμορραγία μέσα στις κοιλίες του εγκεφάλου. Μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική υδροκεφαλία, μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση. Στους ενήλικες, συνήθως είναι αποτέλεσμα επέκτασης μιας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, όπως σε υπερτασική αιμορραγία ή σε υπαραχνοειδή αιμορραγία που προκαλείται από ρήξη ανευρύσματος.

Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Αναφέρεται στην αιμορραγία στον χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και τη μεμβράνη που τον περιβάλλει, συνήθως λόγω ρήξης ανευρύσματος. Συχνά εκδηλώνεται με ξαφνικό και πολύ έντονο πονοκέφαλο.

Αιμορραγία λόγω αμυλοειδικής αγγειοπάθειας: Η αμυλοειδική αγγειοπάθεια, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στα τοιχώματα των αγγείων του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.