Ελλάδα

Καιρός: Καλοκαίρι για 48 ώρες ακόμα και μετά «βουτιά» και αλλαγή σκηνικού

Καιρός: Καλοκαίρι για 48 ώρες ακόμα και μετά «βουτιά» και αλλαγή σκηνικού Φωτογραφία: eurokinissi
Καλοκαίρι σήμερα και μέχρι την Κυριακή στην χώρα μας. Αλλάζει άρδην ο καιρός μετά την Κυριακή.

Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή, με τη θερμοκρασία από χθες το μεσημέρι να ανεβαίνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας - και τοπικά ξεπερνώντας - τους 32 βαθμούς, όπως στην Σπάρτη και τη Θήβα που το θερμόμετρο χθες έδειξε 32.6 °C.

Ωστόσο από το μεσημέρι της Κυριακής προβλέπεται μεταβολή του καιρού, καθώς «βαλκανικό μέτωπο» που θα περάσει από τη χώρα αναμένεται να ρίξει τη θερμοκρασία έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενισχύοντας και τους βοριάδες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά «η πτώση της θερμοκρασίας από τους 32°C με 33°C το Σάββατο στους 24°C με 26°C της Δευτέρας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα… Οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 μποφόρ μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας θα είναι χαρακτηριστικό του καιρού».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«ΑΠ' ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΗΣ, ΑΛΛΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΎ ΜΕΤΩΠΟΥ

Η πτώση της θερμοκρασίας από τους 32°C με 33°C το Σάββατο στους 24°C με 26°C της Δευτέρας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα και θα επανέλθουμε κοντά στις κανονικές , ή λίγο κάτω από τις κανονικές τιμές για την εποχή.

Οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 μποφόρ μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας θα είναι χαρακτηριστικό του καιρού και δεν αποκλείεται στα ΒΑ τα φαινόμενα να είναι ισχυρά».

Μαρουσάκης: «Πρώτα καλοκαίρι και μετά βίαιη μεταβολή»

Τον καλοκαιρινό καιρό αυτής της εβδομάδας, διαδέχονται έντονα φαινόμενα από την Κυριακή και έπειτα, σύμφωνα και με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος στην πρόβλεψή του για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, κάνει λόγο για επικίνδυνα μπουρίνια και θυελλώδεις ανέμους. Αναλυτικότερα όπως αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης μέχρι την Κυριακή θα θυμίζει καλοκαίρι.

Άλλωστε όπως έχουν επισημάνει αρκετοί ειδικοί, την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι θερμότερες ημέρες της εβδομάδας και δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να αγγίξει και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

«Καλοκαιρινός ο καιρός μέχρι Κυριακή μεσημέρι», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, συμπληρώνοντας πως «στη συνέχεια θα έχουμε επικίνδυνα μπουρίνια προς τα βόρεια και θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους προς τα ανατολικά και νότια οι οποίοι θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Αιτία γι' αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν θα προκληθεί μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την έντονη διαφορά πίεσης που θα οδηγήσει σε τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και την έντονη αστάθεια αρχικά στα βόρεια και τη Δευτέρα ανατολικότερα και νοτιότερα.

Χαρακτηριστικό το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την περιοχή της Αθήνας όπου ενώ την Κυριακή θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 35° βαθμούς, την Δευτέρα ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26° με 27° βαθμούς κελσίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

1. Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο, πιθανόν βόρεια Θεσσαλία), οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνους ανέμους, χαλάζι, επικίνδυνους κεραυνούς.

2. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ξηρασία εκεί ιδιαίτερα όπου δεν προβλέπονται βροχές, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

3. Επικίνδυνες καταιγίδες τη Δευτέρα προς τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.
Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».