Ελλάδα

Σοβαρές καταγγελίες για βασανισμό μέχρι θανάτου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Ερωτηματικά και ενδείξεις συγκάλυψης

Σοβαρές καταγγελίες για βασανισμό μέχρι θανάτου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Ερωτηματικά και ενδείξεις συγκάλυψης
Σοβαρές καταγγελίες για βασανισμό μέχρι θανάτου κρατουμένου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Έπειτα από τον σάλο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή να διαβιβαστεί η έρευνα στον Συνήγορο του Πολίτη.

Οργή προκαλούν οι καταγγελίες της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και της οικογένειας του 37χρονου Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ που βρέθηκε νεκρός με εμφανή σημάδια βασανισμού στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

«Από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελέημονα, ο Μοχάμεντ Καμράν ζει ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο. Πιο πριν, πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν.Ιωνίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του», σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που έχει αναδείξει πλήθος ρατσιστικών εγκλημάτων - που διαφορετικά θα έμεναν στο σκοτάδι.

«Στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα η συγκάλυψη είναι προκλητική», συνεχίζει η ΚΕΕΡΦΑ. «Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής(!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο...Το ΕΚΑΒ πήγε για πρώτη φορά λίγες ώρες μετα την κράτηση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και αποχώρησε χωρίς να τον μεταφέρει σε κάποιο νοσοκομείο. Τρείς μέρες μετά πώς εμφανίζεται ένα σώμα γεμάτο πληγές που οδηγήθηκε στο θάνατο;»

Όπως διαβάζουμε στην ΕφΣυν, το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από τον ιατροδικαστή κάνει λόγο για απροσδιόριστη αιτία θανάτου - δεν εντοπίζεται δηλαδή κάποια άμεση παθολογική αιτία για τον θάνατο του άνδρα. Αυτό που καταγράφεται ρητά όμως είναι τα προθανάτια τραύματα που ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού σε όλο του το σώμα: στο κεφάλι, στην πλάτη, στα πόδια, όπως και στους πρησμένους καρπούς, που όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ, είναι εμφανή τα σημάδια χειροπέδησης του θύματος.

«Στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα η συγκάλυψη είναι προκλητική»

Αν εξαιρέσει κανείς το παράδοξο του να διερευνεί καταγγελίες κακοποίησης κρατουμένου το ίδιο ΑΤ που κατηγορείται για τον βασανισμό του μέχρι θανάτου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό πως ήδη στοιχεία που καταγράφονται στο δελτίο συμβάντων που συνέταξαν οι αστυνομικοί είναι καταφανώς ψευδή.

Πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για «άστεγο» άνδρα που «δεν μιλούσε ελληνικά».

Σύμφωνα ωστόσο με τα έγγραφα που προσκόμισε η οικογένεια του θύματος στις Αρχές, ο 37χρονος ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Έλαβε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα το 2017, έχει μισθωμένη κατοικία στο όνομά του και εργαζόταν ως διανομέας, με αναρτημένα τα ένσημά του στην Εργάνη.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι συγγενείς του σε χθεσινη συνέντευξη Τύπου, ο Μοχάμεντ είχε πάντα μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα, καθώς και τα χαρτιά του - στοιχεία που μέχρι σήμερα αγνοούνται.

«Δεν εντοπίστηκε τίποτα πάνω του. Ούτε καν κλειδιά σπιτιού. Από τις 13 του μήνα τον ψάχναμε και είχε κλειστά τα τηλέφωνά του, ενώ μιλήσαμε κανονικά την προηγούμενη ημέρα».

Έγγραφα που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ

461323161_919862743516986_2271556549109270397_n_5ecd4.jpg

461370052_919862556850338_865473507875010396_n_986c6.jpg

461291908_919862583517002_7990135523226014845_n_9d22c.jpg

Στον Συνήγορο του πολίτη η έρευνα

Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός πως η έρευνα είχε ανατεθεί στο ΑΤ του Άγιου Παντελεήμονα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή το πρωί της Παρασκευής να διαβιβαστεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως σημειώνεται στόχος είναι να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης,στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, «ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».

«Να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο»

Μια σειρά από ερωτήματα απευθύνει με σημερινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν προσήχθη, δικάστηκε ή καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ η ποινική του μεταχείριση έπρεπε να διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τα ατομικά του δικαιώματα», ενώ «δε νοείται να αναζητείται επί μέρες από τους οικείους του και να εντοπίζεται νεκρός στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής του».

«Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας προκαταλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα, ενώ καταγράφει το ιστορικό της σύλληψης και της καταδίκης του αποθανόντος, λες και οι όσοι έχουν καταδικαστεί έχουν λιγότερα δικαιώματα έναντι του νόμου.

»Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής. Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το σύνολο των αστυνομικών αρχών στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας.

»Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση».

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ 

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο σχετικά με θάνατο αλλοδαπού σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.

Άμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου και για τον λόγο αυτό κλήθηκε επί τόπου σταθμός ΕΚΑΒ.

Κατά την παραμονή του ατόμου στο Αστυνομικό Τμήμα, προσήλθε η ανωτέρω γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης.

Αργότερα, προέκυψε ότι πρόκειται για αλλοδαπό, που τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Στη συνέχεια ο προσαγόμενος αλλοδαπός ενώ βρισκόταν στον χώρο του μπάνιου, άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα σε γλώσσα μη κατανοητή στους αστυνομικούς, εξαπολύοντας επίθεση και αποκολλώντας με τα χέρια του τον νιπτήρα, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί να τον δεσμεύσουν.

Στη συνέχεια προσήλθε και ο σταθμός ΕΚΑΒ, που προηγουμένως είχαν καλέσει οι αστυνομικοί, όπου διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του δεν χρήζουν μεταφορά σε νοσοκομείο.

Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία και συνελήφθη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, απείθεια και άρνηση λήψης αποτυπωμάτων.

Το πρωί της ίδιας μέρας (Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024) με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, δικάστηκε στο αυτόφωρο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης -29- μηνών (από την οποία θα εκτίονταν οι - 4 - μήνες, δίνοντας αναστολή - 3 - ετών στους υπόλοιπους -25- μήνες) καθώς και χρηματική ποινή.

Ακολούθησε ο επανεγκλεισμός του στο Αστυνομικό Τμήμα, μέχρι τη μεταγωγή του σε Σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ορίζεται από το νόμο. Ωστόσο, κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος.

Πρωινές ώρες του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου 2024, εντοπίστηκε από αστυνομικούς χωρίς τις αισθήσεις του και κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε τον θάνατό του.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία - μεταξύ άλλων - λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου Ιατροδικαστή.

Τέλος, για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση».