Ελλάδα

Ο αθέατος κόσμος της Αθήνας: Άστεγοι σε κάθε γωνιά του κέντρου

Ο αθέατος κόσμος της Αθήνας: Άστεγοι σε κάθε γωνιά του κέντρου Φωτογραφία: Eurokinissi
Κουβέρτες, μαξιλάρια, χαρτόκουτα, προσωπικά αντικείμενα μετρημένα στα δάχτυλα και ένα μικρό τραπεζάκι με «σκάκι» αποτυπώνονται στο φωτορεπορτάζ του Dnews.

Εκατοντάδες, κυρίως τοξικοεξαρτημένοι και ηλικιωμένοι, ψάχνουν σημεία της πόλης για να διανυκτερεύσουν ενώ τη μέρα μαζεύονται στα συσσίτια, στο Πανεπιστήμιο, την Αθηνάς, στο Μοναστηράκι, στην Ομόνοια, στην Αχαρνών ή κατεβαίνουν στον Κολωνό και το  Μεταξουργείο. 

astegoi2_censored_2c079.jpg

Δυο πραγματικότητες, η μία με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται αμέριμνος και η δεύτερη είναι εκείνη για την οποία οι περισσότεροι εθελοτυφλούν, οι άστεγοι της Αθήνας.

astegoi1_59f7b.jpeg

Οι εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες, τα ερειπωμένα κτίρια, οι βρώμικες στοές, οι φοιτητικές εστίες και τα κατειλημμένα σπίτια, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Έχουν γίνει ξενοδοχεία, χώροι βραχυχρόνιας διαμονής, εστιατόρια, ή φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα Εξάρχεια, στα κατειλημμένα των οδών Μπουμπουλίνας, Μεσολογγίου, Εμμ. Μπενάκη, Σπ. Τρικούπη, Βαλτετσίου, Καλιδρομίου διέμεναν έως και 300 άτομα κατά καιρούς. Στην πάλαι ποτέ στοά του βιβλίου με τις 4 εισόδους από την Πανεπιστημίου, την Πεσματζόγλου, την Τρικούπη και τη Σταδίου, όταν έκλεισαν όλα τα καταστήματα το 2015-2016 ο χώρος έγινε ταυτόχρονα υπνωτήριο και αποχωρητήριο αστέγων. 

astegoi4_censored_04d4b.jpg

Ομοίως, το νεοκλασικό  αρχιτεκτονικής Τσίλερ δίπλα από το Ρέξ, δύο ακόμη μικρότερα παλαιά δυόροφα πίσω στη Φειδίου και τα πρώην σινεμά στη Λυκούργου και την Αγ. Κωνσταντίνου αποτελούσαν τόπο διαμονής για άστεγους. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται πλέον στον δρόμο. Κοιμούνται, όπως φαίνεται από το φωτορεπορτάζ του Dnews, στην Αθηνάς, στην Πανεπιστημίου, στην Σταδίου, στις εισόδους της Τράπεζας της Ελλάδος, της παλαιάς Βουλής και φυσικά στα πιο υποβαθμισμένα σημεία της πόλης όπως στην Ομόνοια, τη Βάθης, στη Σατωβριάνδου, την Κουμουνδούρου, τη Μαινάνδρου πίσω από το Εθνικό θέατρο.

astegoi3_censored_ae8ee.jpg

Όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει έως σήμερα, κατέληξαν στο κενό. Σχεδόν όλοι μπορούν να λάβουν επιδόματα, να βρουν αμέσως δουλειά ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρο διαμονής. Ωστόσο έχουν καταγραφεί τα αντίθετα αποτελέσματα.

astegoi6_censored_51f98.jpg

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι τώρα α) δημιουργήθηκε ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης 12 θέσεων ενέσιμης ή/και εισπνεόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας, β) ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα Υπνωτήριο και Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας στο κέντρο της Αθήνας, γ)  δημιουργήθηκε ο πρώτος Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, δ) διευρύνθηκε το πλαίσιο χορήγησης της εισπνεόμενης ναλοξόνης και πλέον χορηγείται από επαγγελματίες του χώρου σώζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές και ε) λειτουργούν 4 Κέντρα Ημέρας στην Αττική.

astegoi5_4d2d0.jpeg