Ελλάδα

Λέσβος: Χρονιά τουριστικών ρεκόρ με περισσότερες από 300.000 αφίξεις

Λέσβος: Χρονιά τουριστικών ρεκόρ με περισσότερες από 300.000 αφίξεις Φωτογραφία: STONISI.GR
To Πλωμάρι είχε θεαματική άνοδο αφίξεων φέτος.

Οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Τουρκία, αλλά και από Ευρώπη και Ελλάδα οδήγησαν σε τουριστικό ρεκόρ, αλλά ανέδειξε και τις ελλείψεις σε υποδομές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη αλλά το νησί έφθασε στα όριά του.  Οι εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού  μιλούν για πάνω από 300.000 αφίξεις έως το τέλος Οκτωβρίου Ευρωπαίων, Τούρκων και Ελλήνων τουριστών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η φετινή σεζόν ξεκίνησε από αρχές Απρίλη με Άγγλους και Τούρκους τουρίστες και διαρκεί σχεδόν έξι μήνες αφού θα φτάσει έως τέλος Οκτώβρη. Όπως τονίζει  ήταν ικανοποιητική και προσοδοφόρα σε όλα τα επίπεδα, ανέδειξε όμως παράλληλα, τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν στο νησί σε συνθήκες πίεσης και μεγάλης πληρότητας.

Όπως τόνισε οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών έχουν ξεπεράσει πλέον τις 130.000 και βαδίζουμε ολοταχώς ως το κλείσιμο της χρονιάς σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 150.000 επισκέπτες.

Αναφερόμενος στις αδυναμίες της τουριστικής σεζόν ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος είπε ότι τα προβλήματα φάνηκαν κυρίως μετά τις 15 Ιουλίου όταν υπήρχαν δυσκολίες στην εύρεση ενοικιαζόμενων οχημάτων ενώ και η εστίαση εμφάνισε σημάδια κόπωσης.

Στα καταλύματα η σεζόν κύλησε σχετικά ομαλά όμως φάνηκε ξεκάθαρα ότι πλέον φτάσαμε στα όρια μας και απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός κρεβατιών. Ίσως για την επόμενη χρονιά θα ήταν καλό να έχουμε επιπλέον τουλάχιστον 1.000 κλίνες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς πολλά προβλήματα. Η λύση είναι να ανοίξουν και να ανακαινισθούν παλιά ξενοδοχεία γιατί φυσικά δεν προλαβαίνουμε νέες υποδομές μέσα σε λίγους μήνες».

Οι περιοχές που σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο εξέπληξαν ευχάριστα τους επαγγελματίες του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, ήταν το Πλωμάρι που είχε θεαματική άνοδο αφίξεων, ενώ στους τοπ προορισμούς παρέμειναν η Μήθυμνα, η Πέτρα και η Ερεσός. Δυναμική επιστροφή στον τουριστικό χάρτη της Λέσβου έκαναν και τα Βατερά ενώ και άλλες περιοχές του νησιού λιγότερο τουριστικές είχαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.