Ελλάδα

Τέλος η θερινή ώρα - Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας πίσω

Τέλος η θερινή ώρα - Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας πίσω Φωτογραφία: PEXELS Photo by Tom Bailey
Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω

Ο Σεπτέμβριος αποχωρεί και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες έτσι και φέτος πλησιάζει η ώρα να αλλάξουμε τα ρολόγια μας και να ρυθμίσουμε σε χειμερινή ώρα, αφήνοντας πίσω την θερινή. 

Πότε έρχεται η χειμερινή ώρα 2024

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου περνάμε στη χειμερινή ώρα για 5 μήνες. Έτσι την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024, θα επιστρέψουμε στη χειμερινή ώρα, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Η αλλαγή ώρας, δηλαδή η εναλλαγή θερινής χειμερινής ώρας ήταν ένα μέτρο που καθιερώθηκε στη χώρα μας το 1975, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας τους εαρινούς και θερινούς μήνες για εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερινή ώρα έρχεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και διαρκεί για 7 μήνες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και μεταφορών για τη λήξη της θερινής ώρας αναφέρεται: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».