Οικονομία

Επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση για 10.000 ανέργους - Νέο πρόγραμμα

Επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση για 10.000 ανέργους - Νέο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις για διάστημα 12 μηνών, με τη ΔΥΠΑ να καταβάλλει 1.118 ευρώ τον μήνα για κάθε ωφελούμενο.

Θέμα ημερών είναι η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενός νέου προγράμματος με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην κατάρτιση και ένταξη στην αγορά εργασίας περίπου 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ανέργων και αστέγων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες: την κατάρτιση και την απασχόληση. Στο κομμάτι της κατάρτισης, 10.000 δικαιούχοι θα λάβουν vouchers για εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας 80 ωρών, τα οποία θα τους παρέχουν δεξιότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ.

Όσον αφορά στην απασχόληση, το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις για διάστημα 12 μηνών, με τη ΔΥΠΑ να καταβάλλει 1.118 ευρώ τον μήνα για κάθε ωφελούμενο, οδηγώντας σε συνολική δαπάνη περίπου 13.500 ευρώ ανά άτομο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, ενώ προβλέπονται ποσοστώσεις για κοινωνικές ομάδες όπως γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα αποκλείει επιχειρήσεις που έχουν μειώσει προσωπικό πρόσφατα ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως νυχτερινά κέντρα και ΚΤΕΛ, ενώ δεν μπορούν να συμμετέχουν και επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας θα έχουν ορισμένο χώρο εργασίας, αποκλείοντας εργασίες πεδίου.