Ελλάδα

Κρήτη: Σε νοροϊό οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έστειλαν νοσοκομείο 67 άτομα

Κρήτη: Σε νοροϊό οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έστειλαν νοσοκομείο 67 άτομα Φωτογραφία: intime
Η έξαρση της γαστρεντερίτιδας που παρατηρείται τις τελευταίες 24 ώρες στα Χανιά φαίνεται ότι τελικά οφείλεται σε ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό αλλά πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα.

«Τα επτά PCR που κάναμε στο νοσοκομείο έδειξαν πως είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και οφείλεται στον λεγόμενο νοροϊό», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας εξηγώντας παράλληλα πως πρόκειται για «έναν πολύ μεταδοτικά ιό γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή τη διασπορά».

67 τα κρούσματα σε μία μόλις ημέρα

Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο στο νοσοκομείο Χανίων έφτασαν συνολικά 67 άτομα, τα περισσότερα νέοι, με γαστρεντερίτιδα.

«Από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης ήρθαν στο νοσοκομείο 43 συνολικά άτομα με γαστρεντερίτιδα ενώ από τις 8 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας ήρθαν άλλα 24 άτομα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μπέας λέγοντας παράλληλα ότι συνεχίζεται η προσέλευση ατόμων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας με μειωμένο όμως ρυθμό.

Την ίδια ώρα, τονίζεται πως δεν σημειώθηκε καμία εισαγωγή με τους ασθενείς να χρειάζονται κυρίως ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες. ΄

Μέτρα προστασίας λαμβάνει το νοσοκομείο

Με απόφαση διοικητή το νοσοκομείο Χανίων έλαβε μέτρα προστασίας για την μη διασπορά του νοροϊού μετά την μαζική προσέλευση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, έως και τις 18 Οκτωβρίου περιορίζεται το επισκεπτήριο ενώ θα υπάρχει μόνο ένας συνοδός σε όποιον ασθενή έχει ανάγκη. Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους των κλινικών.

Υποδειγματική η διαχείριση

Υποδειγματική ήταν η διαχείριση των γιατρών και νοσηλευτών στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Χανίων καθώς εκτός από την έξαρση της γαστρεντερίτιδας είχαν να διαχειριστούν και δεκάδες άλλα περιστατικά.

«Πραγματικά η διαχείριση που έγινε από όλους ήταν εξαιρετική. Δεν υπήρχαν καθυστερήσεις παρά την μαζική προσέλευση των κρουσμάτων με γαστρεντερίτιδα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μπέας.