Ελλάδα

Καρυές, το ελληνικό «Άουσβιτς» - Η τραγική ιστορία της κατασκευής του σιδηροδρομικού σταθμού (βίντεο)

Καρυές, το ελληνικό «Άουσβιτς» - Η τραγική ιστορία της κατασκευής του σιδηροδρομικού σταθμού (βίντεο) Φωτογραφία: YOUTUBE
Το συγκλονιστικό βίντεο της ομάδας του UpStories φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία των βασανιστηρίων και των καταναγκαστικών έργων στον σιδηροδρομικό σταθμό στις Καρυές.

Η ομάδα του UpStories απεικόνισε σε βίντεο το ξεχασμένο «Άουσβιτς» της Ελλάδας στις Καρυές, έναν ξεχασμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Φθιώτιδας που χτίστηκε με βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ομάδα ταξίδεψε εκεί και μεταφέρει εικόνες από την «μαύρη» εκείνη περίοδο, όταν χιλιάδες αιχμάλωτοι πολέμου, Εβραίοι κατά κύριο λόγο, εργάστηκαν αναγκαστικά για την κατασκευή του δικτύου της εποχής.

Η κατασκευή στρατηγικών υποδομών ήταν σημαντική για τις κατοχικές δυνάμεις εξού και το δίκτυο που θα συνέδεε την Ελλάδα με άλλες περιοχές, κυρίως για τη μεταφορά πολεμικού υλικού. Οι αιχμάλωτοι πολέμου υποχρεώθηκαν να δουλέψουν υπό απάνθρωπες συνθήκες συχνά χωρίς καν εργαλεία, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, χωρίς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Οι Γερμανοί ανάγκασαν τους Εβραίους αιχμαλώτους να εργαστούν για τη διάνοιξη των βουνών. Οι αιχμάλωτοι χρησιμοποιούσαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους. Συχνά το μόνο που χρησιμοποιούσαν ήταν τα κουτάλια τους. Πολλοί πέθαναν από εξάντληση και άλλοι απλά υπόμειναν μαρτυρικά καθημερινά βασανιστήρια. Οι θάνατοι ήταν καθημερινοί.

Σήμερα ο σιδηροδρομικός σταθμός Καρυές εξακολουθεί να στοιχειώνει τα βουνά της Φθιώτιδας φέροντας μία βαριά ιστορία. Σήμερα όλα έχουν ξεχαστεί και το μοναδικό που θυμίζει εκείνη την κόλαση είναι το μνημείο στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Λιανοκλάδι.