Ελλάδα

Υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος σε 50.000 κτίρια - Ποια είναι η διαδικασία

EUROKINISSI EUROKINISSI
Προτεραιότητα στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Πάνω από 50.000 δημόσια κτίρια αναμένεται να ελεγχθούν για την αντισεισμική τους δόμηση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας στο Dnews, το μέτρο πλέον γίνεται υποχρεωτικό, αφού μέχρι σήμερα, η προαιρετικότητά του, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όπως μας δήλωσε, κατά τη διάρκεια των πρώτων ελέγχων, που ξεκίνησαν το 2002, επιθεωρήθηκαν από μηχανικούς μόνο γύρω στα 10.000 κτίρια. «Αυτά θέλουν και πάλι έλεγχο, υπολογίζουμε συνολικά ότι πρέπει να ελεγχθούν γύρω στις 50.000 κτίρια. Κατά προτεραιότητα, σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια που στεγάζουν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπως αστυνομικοί σταθμοί, πυροσβεστικοί σταθμοί κλπ», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Σήμερα ο ΟΑΣΠ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων«, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία ειδικού μητρώου μηχανικών, καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων.

sxed1