Διεθνή

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτέλεσμα

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτέλεσμα Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτέλεσμα
«Είμαστε σε σημείο καμπής στην προσφυγική κρίση. Η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτέλεσμα και ο αριθμός των προσφύγων μειώνεται σημαντικά», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Πρόσθεσε, παράλληλα, πως υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μία βιώσιμη μείωση του αριθμού τους πριν μπορέσουμε να πούμε ότι «όλα είναι εντάξει». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία έδωσε στην ΕΕ το περιθώριο κινήσεων για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της απόφασης ανέγερσης φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Δεν συμμερίζομαι την άποψη κάποιων για αυτόν τον φράχτη, ή γενικότερα για το χτίσιμο φραχτών στην Ευρώπη, ότι μπορεί να συνεισφέρει σε μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση», τόνισε.

«Οι φράχτες μπορεί να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να συνεχίσουν, αλλά κανένας φράχτης και κανένα τείχος δεν είναι αρκετά ψηλός για να αποτρέψει αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη, όταν διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία στην πατρίδα τους», κατέληξε.